Geen nieuwe grondstoffen in Circulair Gebouwde Omgeving !

Nou ja, ik bedoel zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken in de Circulair Gebouwde Omgeving.

Op donderdag 10 maart was ik aanwezig op het DGBC Congres Circulair Gebouwde Omgeving in het Ahrend Inspiration Centre te Amsterdam.
Het was erg leuk opgezet. We begonnen met de volgende presentaties:
Keynote “Circulaire economie in de gebouwde omgeving – een perspectief vanuit de overheid” – Ferdi Licher
Keynote “Circulaire Economie: ‘step change’ voor de gebouwde omgeving?” – Carol Lemmens
En een Sneak preview Workshop “Denken in (Circulaire) Mogelijkheden – Jan van Setten.

Een korte toelichting wat we bedoelen met een “Circulair gebouw”:

Een gebouw dat ontworpen, ontwikkeld, beheerd en gebruikt wordt volgens het systeem van de circulaire economie en waardoor het verminderen van grondstofgebruik en maximalisering van hergebruik een centraal aspect van dat gebouw is. Het doel is zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken en daar waar producten, grondstoffen en systemen worden ingezet, deze zo lang mogelijk (hoogwaardig) in de keten te houden. Bron “GreenDealCirculaireGebouwen“.

Round Table.
Na de presentaties werden we uitgenodigd om ons aan te sluiten bij een Round Table naar keuze. Een Round Table heeft circa 8 a 10 deelnemers waarbij elke deelenemer zijn expertise inbrengt om een vraagstuk op te lossen wat te maken heeft met circulariteit in de gebouwde omgeving. Ik had gekozen voor “Stoel 463 – Green Deal Circulaire Gebouwen” met Tessa de Haas van RVO en Laura Rosen Jacobson van Buurman.
Een leuk vraagstuk; “Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat de bouw-industrie meer hergebruikte materialen toepast in (nieuw)bouw”
Hergebruikte- en rest-bouwmaterialen welke bij Buurman beschikbaar zijn.
Buurman?
Ja Buurman, ik had er ook nog nooit van gehoord maar wat een goed initiatief.
“Buurman is een bouwmarkt voor professionals en consumenten, maar tegelijkertijd ook een afvalverwerker van bouwbedrijven, musea/kunstinstellingen, festivals en andere organisaties. Restmateriaal dat nog goed bruikbaar is, is te koop in de schappen van Buurmans winkel. Van sloophout tot electrakabel, voor iedere creatieveling of handige doe-het-zelver wat wils. Tweedehands materiaal met een verhaal.” Lees meer op de site van Buurman.

Door de deelnemers zijn leuke en creatieve oplossingen bedacht. O.a. kunnen we van bedrijven zoals AELS (Aircraft End-of-Life Solutions) nog veel leren.
In het kort; afgedankte vliegtuigen worden volledig gestripd en elk onderdeel van het vliegtuig wordt vastgelegd in een database. Vliegtuigmaatschappijen van over heel de wereld kunnen deze onderdelen dan weer kopen en hergebruiken.
Voor een gebouw zijn er dan nog wel wat uitdagingen maar goed, het initiatief van Buurman is een goed begin.
En vooral ook heel circulair.

Circulaire Gebouwen en de BREEAM-NL zullen in de toekomst steeds meer raakvlakken hebben.

Al met al een zeer geslaagde middag en goed om te zien dat er al behoorlijk wat koplopers zijn die zich bezig houden met de Circulair Gebouwde Omgeving. En let op; de ontwikkelingen gaan snel. Op 23 maart 2016 is er het Green Buildings Congres en staat volledig in het teken van innovaties die bijdragen aan het verduurzamen van gebouwen.

DGBC Congres Circulair Gebouwde Omgeving met Jan van Setten

DGBC Congres Circulair Gebouwde Omgeving met Jan van Setten

Als er nog vragen zijn over het onderwerp Circulaire Gebouwen, laat het mij dan weten.
Robert Sengers | Vastgoed & BREEAM-NL In-Use expert
Via email of +31 620418051
Of volg me op Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste trends en nieuws !

Recommended Posts

Leave a Comment