GRESB, de wereldwijde standaard voor het meten van duurzaamheidsprestaties van vastgoedportefeuilles.

De Vastgoedsector laat een opvallende toename van duurzaam opgewekte energie zien !

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van GRESB, de wereldwijde standaard voor het meten van duurzaamheidsprestaties van vastgoedportefeuilles.

Het rapport, uitgevoerd door GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), geeft nieuwe inzichten met betrekking tot de energie- en duurzaamheid- prestaties van de wereldwijde vastgoedsector, een vermindering van 3% in de uitstoot van broeikasgassen in 2014, een stijging van 50% op het terrein opwekking van hernieuwbare energie, en een verbetering van 19% in de totale ESG prestaties.

Goed om even de ESG Scores uit te leggen. In 2015, GRESB introduceerde een uitsplitsing van de GRESB Score in afzonderlijke scores voor Environmental (E), Social (S) and Governance (G) > (ESG).

GRESB Key Figures 2015

In het kort de Belangrijkste punten uit het GRESB Rapport:
• Meer vastgoed partijen en fondsen rapporteren over duurzaamheid: 707 bedrijven en fondsen, zij vertegenwoordigen $ 2300 miljard en 61.000 gebouwen aan onroerend goed. En een 11% respons verhoging ten opzichte van 2014.
• Betere prestaties op milieugebied: gemiddeld, bereikte de sector een daling 3,04 % in de uitstoot van broeikasgassen, 2,87 % vermindering van het energieverbruik, en 1.65 % reductie in het gebruik van water.
• Aanzienlijke toename in duurzame energie: duurzame energie opwekking van 445 GWh in 2015, in 2014 was dit 296 GWh.
• Australië en Nieuw-Zeeland presteren aanzienlijk beter dan andere regio’s met een gemiddelde GRESB Score van 69 – in vergelijking met een wereldwijde gemiddelde van 56.

Op woensdag 16 september was ik uitgenodigd in het WTC Rotterdam voor de presentatie van het 2015 GRESB Report met o.a. ook de Nederlandse resultaten. De middag werd gepresenteerd door Elsbeth Quispel, Head of Sustainability at GRESB en Nils Kok, CEO at GRESB. Ook waren er een aantal presentaties en een paneldiscussie over de verschillende perspectieven van stakeholders op het gebied van verduurzaming van het vastgoed. Daar hou ik wel van; een kort maar zeer interessant programma.

Mijn complimenten voor het rapport. Behalve dat het inhoudelijk super goed is, ziet het er ook erg goed uit. Mooi met Infographics en handige doorverwijzingen en tools naar de website van GRESB.

GRESB Consumption Change Europe 2015

GRESB Consumption Change Europe 2015

Tegelijk met deze presentatie kwam het persbericht naar buiten dat ABN AMRO als eerste bank ter wereld de GRESB duurzaamheidsdata over vastgoedfondsen zal gaan gebruiken in het vastgoedfinancieringsproces. Zie “ABN AMRO to Become First Bank to Use GRESB ESG Data in Real Estate Lending“.

Het gehele 2015 rapport is te lezen op Global Real Estate Sustainability Benchmark.

 

Recommended Posts

Leave a Comment