10 weken, wat ging het snel.

 In Blog

De afgelopen 10 weken heb ik mogen meewerken en meeproeven hoe het kan zijn om bij een duurzaam vastgoedbedrijf te werken. Van bouwteam vergaderingen bijwonen op locatie, zodat ik van dichtbij de dynamiek in zo’n proces kon zien. Tot zelf in de rol van adviseur kruipen en proberen samen met de klant hun duurzaamheidsambities op te stellen en te verwezenlijken. Daarnaast hebben de congressen waar ik namens Kernwaarde groen heen mocht gaan, over duurzaam bouwen en circulaire economie mij geholpen om zowel mijn netwerk als kennis te vergroten. Al met al een goed uitgebalanceerde stage waarin veel facetten aanbod zijn gekomen. Het is een zeer leerzame periode geweest, waarin ik me kon verdiepen in voor mij bekende thema’s zoals aardgasvrij-renoveren, circulariteit en gezonde gebouwen, maar ook nog onbekende thema’s zoals Paris Proof en BENG.

Naast het meewerken en meeproeven ben ik zelf bezig geweest met een onderzoek naar circulaire toepassingen voor in de utiliteitsbouw en deze te relateren aan de gezondheid van de gebruiker. Een zeer uitdagende opdracht kan ik nu wel stellen. De vragen die ik wilde beantwoorden waren  voornamelijk wanneer spreekt men over een circulaire toepassing? Daarnaast, kunnen deze een positief effect hebben op de gezondheid van de gebruiker in het gebouw?

De eerste vraag kon ik met behulp van het vlinder model van de Ellen MacArthur Foundation beantwoorden. De technische kant van dit model biedt manieren om toepassingen na hun gebruik weer terug te krijgen in de kringloop, d.m.v. bijvoorbeeld recyclen, refurbishen en re-usen. Als het mogelijk is de toepassingen terug te brengen in een kringloop, dan spreken we van een circulaire toepassingen. Denk hierbij aan toepassingen die uit elkaar gehaald kunnen worden en ergens anders weer kan worden toegepast, zoals modulaire wanden en vloeren of recyclebare kunststof kozijnen.

Bij de tweede vraag ging ik opzoek naar circulaire toepassingen die een positief effect konden hebben op de gebruiker van het gebouw. Hierdoor wordt er een meerwaarde gecreëerd voor zowel de gebruiker als het gebouw. Het verschilt heel erg per toepassing of die een positief effect heeft en hoe je dit kan onderbouwen. Bij een vegetatiedak of verticale tuin is het eenvoudiger om deze te kunnen relateren aan een positieve effect op de gezondheid. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat groene gevels kunnen leiden tot een betere luchtkwaliteit en mentale welzijn, wat resulteert in een hoger productiviteit en lager ziekteverzuim. Bij andere toepassingen zoals recyclebare kunststof kozijnen en modulaire wanden is dit moeilijker te onderzoeken. Deze zijn niet aantoonbaar beter voor het welzijn van de gebruiker. Er kan alleen gezegd worden dat deze positief scoren in duurzaamheid- en gezondheidscertificaten als BREEAM en WELL, dus wel een bijdrage hebben aan een duurzamer en gezonder gebouw.

Tijdens dit onderzoek zijn er meer vragen bij me opgekomen, dan dat ik kon beantwoorden. Logisch ook, dit zijn onderwerpen waar men al jaren mee bezig is en nog jaren mee bezig zal zijn. Uiteindelijk heb ik mijn hoofdvraag: ” welke laagdrempelige circulaire toepassingen voor in de utiliteitsbouw, die een positief effect hebben op de gezondheid van de gebruiker van het gebouw” kunnen beantwoorden. Er zijn tal van circulaire toepassingen die volgens het vlindermodel circulair zijn, alleen of deze een positief effect hebben op de gezondheid van de gebruiker is niet altijd te onderbouwen. Nu aan het einde van mijn onderzoek ben ik blij dat ik wel oplossingen heb kunnen geven en hoop ik dat Kernwaarde Groen deze gaat gebruiken in de toekomst.

Voor nu is mijn tijd in de duurzaam vastgoed wereld voorbij, maar wie weet misschien zit er in de toekomst nog meer in voor mij.

Recent Posts
jaren 60 woning aardgasvrij