Henry Ford gaat uw binnenklimaat verbeteren!

 In Blog

‘The highest use of capital is not to make more money, but to make money do more for the betterment of life” is een quote van Henry Ford. Met de praktische en betaalbare auto’s die Henry Ford ontwikkelden veranderde hij het leven van talloze mensen. Nu kan deze quote weer aan het begin staan van een grote verandering, en wel in de vastgoedwereld. Tegenwoordig draait nagenoeg alles om geld. Winsten moeten worden omgezet in hogere winsten, waarbij veel waarden die niet in geld kunnen worden uitgedrukt in de vergetelheid raken.

Het huidige kapitaal zit niet meer alleen in de harde euro’s. Laat het even bezinken. Ik ga het beschrijven aan de hand van het volgende voorbeeld. Neem een kantoor met al zijn werknemers, producten en kosten. Ongeveer 9% van de kosten gaat naar de huur van dat kantoor. Slechts 1% wordt uitgegeven om de energierekeningen te betalen. Blijft er nog een grote post van 90% over, dit zijn kosten die worden gemaakt voor het personeel (DGBC, 2015). Hierbij moet je denken aan geld voor ziekteverzuim, de werkomgeving en het salaris van de werknemers. Het grootste ‘’kapitaal’’ zit dus bij de werknemers van de organisatie. Welke maatregelen kunnen nou worden genomen die bijdragen aan het grootste kapitaal van een organisatie?

Haal meer uit je werknemers met een groen en gezond binnenklimaat. Kies voor een gezonde… Click to Tweet

De groene vingers van NASA
Dr. Wolverton deed voor de NASA al eens onderzoek hoe planten in ruimtecabines die compleet afgesloten zijn van lucht, toch levensvatbaar kunnen blijven. Hij ontdekte dat planten niet alleen actief CO2 omzetten in zuurstof, maar ook honderden fijnstofverbindingen zuiveren. Een lijst van 20 kamerplanten die de lucht zuiveren in uw kantoor vindt u hier. Is het overwegen zeker waard. Naast dat een plant de lucht zuivert, verbeteren planten (en zeker groene wanden) de akoestiek. Uit onderzoek blijkt dat kantoorgeluid op de achtergrond de prestaties van werknemers vermindert met minimaal 13% (M+P, 2016)

Diverse onderzoeken bewijzen dat planten een grote impact kunnen hebben op het binnenklimaat in een kantooromgeving, en om positief effect te bereiken is één plant per 12 m2 al voldoende om prestatieverbeteringen te bewerkstelligen. Naast kantoren duikt het ook steeds meer op in loodsen of productiehallen waar werknemers werken en verblijven. Dat je geen groene vingers hebt is tegenwoordig ook geen goed excuus meer. Diverse bedrijven bieden hun diensten aan om planten te onderhouden, huren of zelfs leasen.

Zelf reguleren van binnenklimaat
Kost planten aanschaffen toch teveel moeite en/of tijd, dan zijn er ook tal van andere maatregelen te bedenken om het binnenklimaat te verbeteren. Personeel dat het te warm of te koud heeft kan zich onprettig voelen en minder goed presteren. Gemiddeld genomen werkt personeel het beste bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Echter, blijkt uit onderzoek dat zodra de temperatuur stijgt tot boven de 25 graden, iedere gradenstijging gepaard gaat met 2% productiviteitsverlies. Ditzelfde geldt voor werkomgevingen waar het te koud is. Met iedere gradendaling onder de 20 graden, vermindert de productiviteit met 1,5% (BBA, 2015). De temperatuur van het binnenklimaat is al te regelen door de interne warmtelast van computers en andere apparatuur te beperken. Werknemers zijn al productiever zodra ze de temperatuur zelf kunnen bedienen doormiddel van thermostaat of het openen van een raam.  Het openen van een raam is niet alleen van belang om de temperatuur te regelen,  maar zorgt ook voor luchtcirculatie en de toevoer van verse lucht.

Het is nooit te laat om uw kantoor gezond in te richten. Verander niet om te veranderen, maar verander om uw organisatie net dat beetje extra te geven ten opzichte van de rest. En daarvoor hoeft niet meteen alles aan de kant, ook de kleine beetjes helpen. Dus wilt u uw kapitaal ook gebruiken for the betterment of life van uw werknemers? Neem dan gerust contact met ons op!

Sven Steps | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Twitter | sven@kernwaardegroen.nl

Recommended Posts