Is er op het gebied van circulariteit laaghangend fruit in utiliteitsgebouwen ?

 In Blog

Kernwaarde Groen is een stagekracht rijker! Sinds 18 november hebben wij Rosano verwelkomd binnen het Kernwaarde Groen team. Rosano zal enkele maanden stage komen lopen binnen ons team. Onderdeel van zijn stage is zijn stageonderzoek. Hierover zal hij kort iets toelichten in deze blog!

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Rosano Derby, 23 jaar en vierdejaars student Ruimtelijke ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool. Op deze studie leren studenten hoe zij huidige en toekomstige klimaatproblematieken op een duurzame manier kunnen aanpakken. Het gaat om een duurzame ontwikkeling creëren, waar toekomstige generaties op verder kunnen leven. Binnen dit vakgebied spreekt duurzaam bouwen/renoveren en circulariteit mij het meest aan. In deze zie ik zelf één van de grootste uitdagingen waar wij in Nederland mee te maken gaan krijgen. Gedurende de stage van drie maanden wil ik een bijdrage leveren voor het bedrijf.

Hoe ga jij die bijdrage leveren aan Kernwaarde Groen?

Enerzijds ondersteun ik binnen het team waar het kan, anderzijds ben ik bezig met een eigen onderzoek. In dit onderzoek ben ik opzoek naar circulaire toepassingen voor gebouwen, die een positief effect hebben op de gezondheid van de gebruiker in het gebouw. Ik wil deze zo laagdrempelig mogelijk maken voor de klant. Duurzaamheid en circulariteit zijn begrippen zijn vaak een ver van mijn bed show . Normale reacties die dan waarschijnlijk vallen zijn:” Waarom zou ik verdergaan dan wettelijk is verplicht?” Door opzoek te gaan naar laagdrempeligheid hoop ik de klant te laten zien dat het niet te ver is voor ze, dat er veel voordelen aanzitten en dat ze er bij wijze van morgen al aan kunnen beginnen.

Waarom zou ik verdergaan dan wettelijk is verplicht?

Waarom een stage bij Kernwaarde Groen?

Een stage bij Kernwaarde Groen sprak mij aan door de vele uitdagingen die zij aangaan. Paris Proof, BENG, gezonde gebouwen, een paar kernthema’s waarmee zij zich bezighouden. Het realiseren van toekomstbestendige en gezonde gebouwen, dat is waar mij interesses en ambities liggen. Daarnaast herkende ik mezelf in hun kernwaardes. Duidelijk, samenwerken, passie, duurzaamheid en creativiteit. In de toekomst zal er alleen maar meer vraag zijn naar duurzame en gezonde gebouwen. Door stage te lopen bij een bedrijf die al lang bezig is met dit onderwerp wil ik leren, maar voornamelijk ervaren hoe de transitie naar duurzamere gebouwen, duurzamer vastgoed gaat en helpen bij het behalen van hun doelen.

Aan welk gebouw denk jij bij een duurzaam, gezond gebouw en waarom ?

Het gebouw waaraan ik denk bij duurzaamheid en gezondheid is de Bosco Verticale in Milaan. Dit gebouw straalt duurzaam- en gezondheid uit door zijn boomrijke charisma.  Sinds het begin van mijn studie, toen dit gebouw gerealiseerd was, is dit voor mij een toonbeeld van een duurzame ontwikkeling. Als we meer lokaal kijken, dan denk ik aan Circl in Amsterdam. Dit gebouw straalt duurzaamheid uit door zijn hoge mate van losmaakbaarheid en circulaire innovatie. Ook de functie die het bekleed, een centrum waar kennis over circulariteit wordt gedeeld, maakt dit gebouw voor mij een toonbeeld van een duurzame ontwikkeling.

– Source: Chris Barbalis (Unsplash, 2019)

Sparren over mijn onderzoek?

Mochten er op dit moment al vragen zijn over het onderzoek, wilt u graag iets meer weten over het onderzoek of heeft u interessante informatie om toe te voegen aan mijn onderzoek? Schroom dan niet om mij te contacten, ik nodig u graag uit voor een kop koffie!

Rosano Derby | Kernwaarde Groen

Bronvermelding uitgelichte foto: Roel van Dommele 

Recent Posts
Apple Store Amsterdam