Energielabel A, B of C, een feest voor uw portemonnee

 In Blog, Duurzaamheid

Vanaf 2023 moet ieder kantoor een energielabel C hebben óf beter. We kunnen gerust stellen dat we nog een lange weg te gaan hebben om dit doel te bereiken. Volgens cijfers van RVO Nederland hebben we in Nederland zo’n 67.500 panden met een kantoorfunctie. Deze gebouwen representeren 85.000.000 vierkante meter. Van deze kantoren heeft slechts 18% een energielabel. Een energielabel, juist. Dat betekent dus nog niet automatisch dat deze gebouwen energie-efficiënt of duurzaam zijn. Volgens een inschatting van RVO heeft in de huidige situatie 53% van de kantoren een energielabel slechter dan C. Dit wil zeggen, 43.000.000 vierkante meter voldoet in de huidige staat niet aan de eisen van 2023.

Energielabel A, B of C, een feest voor uw portemonnee Click to Tweet

En dan denkt u zeker, oh 2023, dat is nog een eind weg. Helaas, wakker worden, want de realiteit is dat de gevolgen van deze regeling nu al merkbaar zijn.  ING wil dat haar klanten nu al met concrete plannen komen om hun kantoorpanden te verduurzamen, want de bank biedt na 2017 alleen voor kantoorpanden met een energielabel A,B of C een nieuwe financiering. ABN Amro gaat nog een stapje verder. Vanaf juli 2017 bevat elke taxatie van commercieel vastgoed standaard een duurzaamheidsparagraaf. Volgens ABN Amro is duurzaam vastgoed waardevast en levert het een hoger rendement op, voor beleggers én maatschappij. Dat komt doordat objecten energiezuiniger, beter verhuurbaar en couranter zijn.

Feest voor de portemonnee
Energiebesparingen kunnen worden bekeken als een feest voor uw portemonnee. Het klopt dat hier een investering vooraf voor nodig is, maar uiteindelijk worden er kosten mee bespaard. Ter verduidelijking: Een enorm inefficiënt gebouw met een energielabel F kan met enkele maatregelen worden verbeterd naar een energielabel C om te voldoen aan de toekomstige norm. De gemiddelde kosten per m2 zijn dan €14. De gemiddelde besparingen (lees: opbrengsten) per jaar zijn dan €3. Na 5 jaar heeft u de investering terugverdiend en levert het dus geld op. Begin morgen en u heeft uw investering terugverdiend voordat de nieuwe wet in werking treedt. 

Bij Kernwaarde Groen maken wij dit inzichtelijk via een maatwerkadvies. Een maatwerkadvies is een overzichtelijke rapportage waarin u ziet wat de huidige energieprestaties zijn van uw gebouw en welke koste efficiënte maatregelen u kunt nemen om te verduurzamen. Het voordeel hiervan is dat u overzichtelijk ziet wat de investering is, wat u bespaart per jaar en hoe snel u deze investering weer terug verdiend.

Nog niet overtuigd van de fiscale voordelen? Dan haalt de Energie-Investeringsaftrek (EIA) u misschien over de streep. Met de EIA kunt u 55% van uw (duurzame) investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Buiten een lagere energierekening, levert de EIA u gemiddeld 13,5% voordeel op.

Wilt u weten wat de gemiddelde opbrengsten voor uw kantoorpand zijn of heeft uw kantoor nog geen energielabel? Of wilt u een maatwerkadvies laten opstellen voor uw kantoor? Wij nodigen u graag uit voor een kop koffie en helpen u graag verder. Een kostenplaatje, inclusief investering en terugverdientijd nemen wij graag met uw door.

Sven Steps | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Twitter | sven@kernwaardegroen.nl

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] 43.000.000 m2 die niet eens voldoet aan de wet en regelgeving die eraan komt in 2023 (EIB, 2016). De eis lig op tafel in 2023 alle kantoren op minimaal een energielabel C te hebben; kantoren met een slechter label moeten worden verbeterd voordat ze opnieuw verhuurd of verkocht […]