Fysiek én financieel gezond dankzij uw gebouw!

 In Blog

De afgelopen jaren hebben zijn we in druk Nederland bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Maar waar ligt onze focus van verduurzamen eigenlijk? Daar kunnen maar weinig mensen een eenduidig antwoord op geven. In veel van de gevallen spreekt men dan over het verduurzamen van energie. Echter, het blijkt dat energie 1% van onze operationele kosten is. Wat zit er in die overige 99% dan? 9% gaat op aan huur, terwijl de overige 90% op gaan aan personeelskosten. Commercieel gezien dus veel interessanter ook hier te verduurzamen, toch? Dan gaan we uit van een duurzaam en gezond gebouw.

We verblijven 90% van de tijd binnen. Hierbij spendeert men het grootste gedeelte van de dag bij de werkgever. Onderzoek heeft aangetoond dat de fysieke (werk)omgeving van grote impact is op de perceptie van gezondheid, tevredenheid en effectiviteit van de medewerker. Daarom hebben we het ook steeds vaker over gezonde gebouwen. Maar een gezond gebouw, wat levert dat nou op?

Verschillende studies tonen aan dat duurzame, gezonde gebouwen makkelijker verhuurbaar zijn, een hogere huur kunnen vragen en een verkoopprijs kunnen aanvoeren (bron: Business Case for Green Buildings Report – WGBC). Ook GRESB publiceerde een onderzoek waarin aangetoond wordt dat een hogere GRESB score een hogere rendement gegenereerd bij niet-beursgenoteerde fondsen.

Maar toch. Vaak zijn dit soort feiten niet overtuigend genoeg voor mensen. Zij willen graag cijfers en euro’s zien. BBA heeft zich gebaseerd op 56 onderzoeken uit binnen- en buitenland om te kijken wat het effect is van lucht, licht, geluid en temperatuur op het productiviteitseffect.

Temperatuur
De temperatuur in kantoorgebouwen is één van de hoofdaspecten die van invloed is op de productiviteit. Een te hoge temperatuur werkt in zijn algemeenheid negatief door op de prestaties in kantoorgebouwen, maar ook te lage temperaturen kunnen de prestaties van kantoormedewerkers negatief beïnvloeden. Een te lage temperatuur heeft een (negatieve) invloed op de vingervlugheid. De productiviteit is optimaal zolang de temperatuur ligt tussen de circa 20 en 24 °C (bron: BBA, 2014). Bij elke °C temperatuurstijging boven de grenswaarde vermindert de productiviteit met 2%. Bij een temperatuurdaling resulteert elke °C daling beneden de 20 °C in een productiviteitsverlies van 1,5%.

De mogelijkheid tot effectief beïnvloeden van temperatuur heeft een gunstig effect op de prestaties van kantoormedewerkers (bron: BBA, 2014). In kantoorgebouwen met effectieve thermostaatknoppen of andere middelen voor persoonlijke beïnvloeding van de temperatuur kunnen de gebouwgebruikers de thermische omgeving aanpassen aan hun behoeftes; hetgeen op zichzelf al een productiviteit boost geeft. BBA stelt het effect hiervan vast op 4%

Wat betekent dit als we het vertalen naar euro’s, even een rekenvoorbeeld (bron: BBA):Eén vierkante meter lever €33 op!

  • Omzet pet persoon per jaar €80.000
  • Op kamerniveau 8 m2 per persoon beschikbaar
  • Omzet per m2 per jaar = €10.000 (op kamerniveau)

De introductie wandthermostaat (één per 2 personen) kost eenmalig €50 per m2. Dit zorgt voor een productiviteitsstijging van 4%, dus €400 per m2 per jaar. Ofwel €33 per maand.

Je investering van de thermostaat verdien je dus terug binnen 2 maanden.

Of nog beter, na 2 maanden verdien je €33 per vierkante meter.

Conclusie
Een gezond kantoor bevorderd de prestaties op een kantoorplek. Investeren in een goed thermische binnenklimaat, voldoende verse luchttoever, controle mogelijkheden, een goed akoestisch design en voldoende daglicht verdienen zich terug. Deze investeringen verdienen zich vanzelf terug, soms al binnen enkele maanden.

Bent u nog niet overtuigd? Of wil u graag sparren over enkele andere voorbeelden? Dan nodigen wij u graag uit voor een kop koffie bij ons op kantoor!

Sven Steps | Kernwaarde Groen

Over Kernwaarde Groen
Met Kernwaarde Groen richten we ons op het realiseren van duurzame en gezonde gebouwen. Dit kan betrekking hebben op het beleid van de organisatie, de huisvesting en het vastgoed. Dit doen wij door middel van de BREEAM-NL In-Use en WELL Building Standard.

 

Recommended Posts