Hoe werkt de informatieplicht?

 In Geen categorie

Het Activiteitenbesluit verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te treffen; dit heet de Energiebesparingsplicht. De maatregelen in de Energiebesparingsplicht zijn maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Gedane investeringen verdienen zich dus snel terug. Vanaf 1 juli 2019 wordt het Activiteitenbesluit uitgebreid.
Naast de Energiebesparingsplicht met daarin de energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder,
wordt ook de informatieplicht toegevoegd. Middels de informatieplicht rapporteren bedrijven de energiebesparende maatregelen die ze gaan nemen. Het doel is om de energie- en CO2-besparing op deze manier te versnellen.

Wanneer moet ik aan de informatieplicht voldoen?
Het graag om bedrijven die méér dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken.
Om dit na te gaan heeft u uw jaarnota’s van het energiegebruik nodig. Hierbij gaat het om het totale energiegebruik: het verbruik van elektriciteit en gas samen.
Zelf opgewekte of het gebruik van hernieuwbare energie zoals zonnen- of windenergie mag hier niet van worden afgetrokken.

Is uw totale energieverbruik méér dan 50.000 kWh of 25.000 m³? Dan heeft u een energiebesparingsplicht en informatieplicht.

Hoe nu verder?
Als u aan de informatieplicht moet voldoen kunt u bij de bedrijfstak kantoren inzien welke erkende energiebesparende maatregelen er zijn en wat die maatregelen inhouden.
Voor kantoren zijn er 10 thema’s waarop energiebesparende maatregelen kunnen worden toegepast. Deze maatregelen heten de erkende maatregelen. De erkende maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Ter illustratie: bij verlichting zijn er 3 erkende maatregelen:
1. Schakel binnen- of buitenverlichting uit wanneer dat kan. Dit kan met behulp van een tijd- of schemerschakelaar, zodat de verlichting alleen brandt als het nodig is.
Voor binnenverlichting kan een aanwezigheidsschakelaar toegepast worden.
2. Maak gebruik van LEDverlichting. Voor veel soorten verlichting zijn energiezuinige LEDtoepassingen beschikbaar.
Door LEDverlichting toe te passen gebruikt u minder energie voor dezelfde hoeveelheid ligt. LEDverlichting is namelijk tot wel 80% zuiniger.
3. Maak optimaal gebruik van daglicht. Hoe meer u gebruikmaakt van daglicht, hoe minder energie u gebruikt.
Zorg daarom voor een daglichtafhankelijke regeling of schakeling op uw binnenverlichting. De verlichting past zicht automatisch aan aan het binnenvallende daglicht.
En daglicht is ook nog eens gezond voor uzelf! Het helpt u beter te concentreren en u raakt minder snel vermoeid.

Hebt u zelf hulp nodig om te kijken of u aan de informatieplicht moet voldoen?
Of moet u aan de informatieplicht voldoen en weet u niet hoe nu verder?

Wees gerust, maak een afspraak voor een kop koffie#informatieplicht.
Met een kop koffie kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden!

Recent Posts