Kernwaarde Groen op pad: 8 vragen aan Tom Koenderman!

 In Blog

Vanaf deze maand is er een nieuwe rubriek in Groen Goed. Als Kernwaarde Groen interviewen wij unieke personen uit het vakgebied en gaan we aan de hand van een paar vragen in op hun passie.

Wij trappen af met een interview met Tom Koenderman, oprichter van Cloud Garden. Cloud Garden heeft een innovatief en circulair systeem ontwikkelt, bestaande uit klimaat sensoren met een cloud algoritme, een groene wand en een energiezuinig ventilatiesysteem. Dit systeem maakt het binnenklimaat inzichtelijk en controleerbaar, met als uiteindelijke doel: het sturen op een leef- en werkomgeving waar mensen zich prettig voelen, gezond kunnen verblijven en zich productiever inzetten.

Duurzame bijdrage
Hoe ben je in duurzaamheid/gezondheid terecht gekomen/ in gerold?
“Tijdens het afstudeerproject van mijn studie Biologie viel het mij op dat er veel inefficiëntie was in de markt op het gebied van duurzaamheid. Ik zag dat de facetten van duurzaamheid vaak op een verkeerde en inefficiënte manier werden geïmplementeerd. Daar kon ik niet goed tegen’’, aldus Tom. ‘’Het is eigenlijk een persoonlijke vete geworden om daar tegen in te gaan. Ik ben gaan proberen die inefficiëntie bloot te leggen en te laten zien dat duurzaamheid ook op een andere manier kan. Dat is denk ik ook waar ik goed in ben, de inefficiëntie tegengaan en het proberen op te lossen.’’

Stip op de horizon
Waar gaat het heen als we het hebben over een duurzame en gezonde gebouwde omgeving?
‘’Gebouwen zullen gaan reageren op situaties in plaats van draaien op protocollen. Gebouwen zullen gaan leren om actief met data om te gaan en zo ‘lui’ mogelijk om te gaan met energie. Hiervoor zullen gebouwen actief moeten kunnen berekenen hoe ze zo min mogelijk energie gebruiken, maar wel het comfortniveau kunnen handhaven.’’ Dat laatste is erg van belang volgens Tom: ‘’Je kunt alle energie wel uitschakelen, maar dat gaat ten koste van het comfortniveau en dat is niet wat je wilt’’.

Daarnaast ziet Tom ook een trend in het isoleren van gebouwen. ‘’Steeds meer partijen zien het belang van goed isoleren en focussen op de problemen die isolatie met zich meebrengt. Ventilatie en doorluchten zijn van groot belang als alles kierdicht wordt gemaakt. Comfort en welbevinden speelt hierbij een grote rol en dat zal ook in de toekomst van enorm belang zijn’’.

Waar liggen de uitdagingen in de toekomst op dit gebied?
‘’Grote gebouwen hebben allerlei verschillende leveranciers met allemaal eigen data stromen. Vaak willen deze partijen niet samenwerken, omdat ze bang zijn voor concurrentie. Dit leidt tot inefficiënties binnenin het gebouw. Vaak zijn bedrijven niet op de hoogte van deze problemen, en als ze de problemen eenmaal in kaart hebben gebracht dan hebben ze er vaak geen oplossing voor.

Wat is hier de oplossing voor?
‘’Het is van belang om onafhankelijk al deze data te analyseren en de behoefte van het gebouw te bekijken. Vanuit een soort helikopter-view. Je legt alles bloot in het gebouw en kijkt waar de inefficiëntie zit en welke data hiervoor verantwoordelijk is. Als adviseur kun je met de leverancier aan tafel gaan en de inefficiëntie voorleggen. Samen kun je tot een oplossing komen. Zo voorkom je concurrentie en kom je samen tot de beste oplossing voor de klant”, aldus Tom.

Tom wilt er nog iets aan toevoegen: ‘’Veel experts kijken niet verder dan hun eigen straatje. Als gebouw-consultant kijk je holistisch naar een gebouw en neem je integraal alles mee. De markt heeft problemen gehad met specifieke consultants, die veel geld hebben gekost maar niks hebben opgeleverd. Daardoor zien wij, helaas, soms dat de markt nog erg terughoudend reageert.”

Groenste voorbeeld
Heb jij voorbeelden van leuke gezonde gebouwen en waarom juist deze?
‘’Dat is een moeilijke vraag’’. Na even nadenken vervolgt Tom zijn verhaal: ‘’Als je kijkt naar de grote tech bedrijven, daar wordt heel anders nagedacht over gebouwen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe hoofdkantoor van Amazon. Het nieuwe kantoor geeft de groei en lijn van het denken weer. Er worden gebouwen gecreëerd die goed nadenken over de effecten van het gebouw op de mens’’.

Neem bijvoorbeeld ook het WTC in Utrecht. Dit gebouw gaat voor de WELL certificering. Daarbij zijn door het hele ontwerptraject heen facetten van de WELL geïntegreerd. En alhoewel het een strenge normering is, geeft het wel aan dat als het gebouw eenmaal door die normering heen komt, er heel goed is nagedacht over de impact van het gebouw op de mens. En dat is ontzettend belangrijk’’.

Tom voegt hieraan toe: ‘Bij bedrijven heerst er soms een gevoel van een grote kostenpost/investering, maar uiteindelijk levert het geld op. Zo is er bijvoorbeeld minder ziekteverzuim in deze gebouwen en is de productiviteit hoger. Mensen weten vaak niet hoe slecht hun gebouw is en dat is ook moeilijk omdat het zo onzichtbaar is. Zodra de problemen en oplossingen in kaart worden gebracht, is het voor mensen wel zichtbaar en willen ze ermee aan de slag.’’

Grootste flater
Wat is de grootste misvatting over leuke/gezonde/duurzame gebouwen en waarom?
‘’Ik heb eigenlijk twee grote misvattingen die ik graag wil toelichten. Ten eerste een misvatting over temperatuur. Mensen denken dat de temperatuur die op de thermostaat weer wordt gegeven de behaaglijkheid vertegenwoordigt. Onjuist. Behaaglijkheid bestaat uit veel meer dan alleen temperatuur en heeft ook een relatie met bijvoorbeeld luchtvochtigheid’’.

‘’Ten tweede, ben ik het oneens met iedereen die het heeft over CO2 als negatieve impactfactor. CO2 staat voor luchtversheid en niet voor luchtvervuiling. Het zijn vaak de neven effecten van CO2 die slecht zijn.” Tom legt dit uit aan de hand van een voorbeeld: ‘’Hoge CO2 waardes weerspiegelen voor een lage doorluchtingsfactor, hierdoor blijven ongewenste factoren ook hangen. CO2 is dan niet de boosdoener, het houdt enkel de verversing tegen en is zelf niet schadelijk. Het is een indicatiegas voor andere problemen die wél schadelijk kunnen zijn. Om CO2 giftig te laten worden, iets dat hypercapnie heet, moet je ongeveer 60 mensen 10 dagen opsluiten in een kamer van 3 bij 3 meter. Dat is best lastig.’’

Groene trigger:
Hoe enthousiasmeer jij jouw medewerkers voor duurzaamheid en gezondheid?
“Al mijn collega’s bij Cloud Garden hebben een eigen passie in duurzaamheid en gezondheid. Dat stukje ‘eigen’, dat zorgt ervoor dat iedereen op een eigen manier bijdraagt en het product wat we leveren.”

Gouden Tip
Heb jij nog een tip voor ons?
‘’De beste tip die ik kan geven is om je gebouw data gestuurd te maken. In 70-80% van de gevallen levert het meer op dan dat het kost. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn, en als het geen geld kost, waarom doe je het dan niet?’’.

De eerste stap? De installaties die er al staan efficiënt te laten draaien. Na twee maanden kan dit al gaan renderen. Denk aan het goed instellen van temperatuur met daaraan gekoppeld de vrije- dagen en feestdagen“.

Recent Posts
EIA Energie Investeringsaftrek