Is dit de nieuwe manier van fitness voor gezonde gebouwen?

 In Blog, Duurzaamheid

Als stagiair bij Kernwaarde Groen heb ik mij in een heel nieuwe ervaring gestort, de praktijk ervaring, die ik tot nu toe miste op de universiteit. In de eerste week zijn er ontzettend veel nieuwe dingen op me afgekomen en ik probeer zo goed als het lukt zo veel mogelijk op te pikken. Zo was ik afgelopen week aanwezig bij de seminar ‘Gezondheid in Gebouwen in 2025’ van het Dutch Green Building Council (DGBC).

We zijn met zijn allen hard bezig met verduurzamen, om zo tot gezonde gebouwen te komen. Maar wat is verduurzamen eigenlijk? Daar kunnen maar weinig mensen een eenduidig antwoord op geven. In veel van de gevallen spreekt men dan over het verduurzamen van energie. Het blijkt dat energie 1% van onze operationele kosten is. Veel werk verrichten met zijn allen om op 1% iets te besparen… Wat zit er in die overige 99% dan? 9% gaat op aan huur, terwijl de overige 90% op gaan aan personeelskosten. Commercieel gezien dus veel interessanter om juist hier te verduurzamen, toch?

Als we ons hier op richten kunnen we komen tot betere arbeidsproductiviteit, of zoals Wim Pullen het benoemde, Cognitieve Fitness. Daarnaast zorgt het voor gezondere werknemers en dus minder ziekteverzuim. Het blijkt dat als we met zijn allen iets meer aan cognitieve fitness gaan doen, we 15 minuten per dag productiever zijn, dat is dus in een werkweek 1,5 uur, en in een jaar… Enfin, het komt er in ieder geval op neer dat je per vierkante meter €50 meer uit je werknemers kunt halen.

En eigenlijk is dat ook logisch, dat cognitieve fitness je arbeidsproductiviteit verhoogd. Vroeger waren wij gemaakt om achter buffels aan te rennen en andere grote dieren. Nu zitten we dagelijks zo’n 8 uur op kantoor en zijn we bijna gedwongen om achter een computerscherm te zitten. Dagelijks zijn dit zo’n 2 á 2,4 miljoen mensen in Nederland. Een grote groep waar dus, ook commercieel gezien, meer uit te halen valt.

advantages-of-plants_50291647e29df_w1500

”Hoe dan?” vraag je je af. Simpelweg door wat meer aandacht te hebben voor de condities die presteren mogelijk maken. Bijvoorbeeld een eet-pauze in het bedrijf, voldoende beschikbaarheid van water, af en toe en frisse neus halen en soms je werknemer een ‘power-nap’ gunnen. Iets wat in India allang geaccepteerd is. Een ander belangrijk aspect is groenvoorziening. Groenvoorziening zorgt natuurlijk voor minder CO2, maar ook voor minder gezondheidsklachten, minder stress en hogere arbeidssatisfactie. Planten in, op of rondom gebouwen brengen veel voordelen met zich mee. De voordelen hiervan zijn al op korte termijn te merken, zo verhoogd het je concentratie niveau. Op de langere termijn zal het alleen maar kosten besparen, aldus Chiel Huffmeijer. Betere productiviteit, tevredenere werknemers en gezonde gebouwen zorgen ook voor een betere merknaam in de markt.

Vanaf morgen stappen we dus allemaal over naar deze nieuwe manier van fitness. Dan zorgen we met zijn allen niet alleen voor het verduurzamen van onze gebouwen, maar verduurzamen we ook onszelf.

Vragen of opmerkingen over de blog? Neem dan gerust contact met mij op via LinkedIn of email.

Sven Steps | Kernwaarde Groen

sven@kernwaardegroen.nl

 

Recommended Posts
Verduurzaam Bestaande Kantoren! Huidige stand van zaken