Keurmerken Gezonde Gebouwen

 In Blog, Duurzaamheid

Om het streven naar ‘gezonde gebouwen’ te ondersteunen kunnen veel verschillende instrumenten worden gebruikt. Dat zijn er inmiddels zelfs zo veel dat het hoog tijd wordt voor een vergelijkend warenonderzoek. Op woensdag 7 november 2018 waren we uitgenodigd door de DGBC in Circl – Het Circulaire Paviljoen van ABN AMRO.

Een selectie van instrumenten voor gezonde gebouwen passeerden de revue. Elk instrument heeft zijn eigen scope en bandbreedte. Wat zijn de verschillen? En wat betekenen die verschillen in de praktijk? Wat adviseer je een opdrachtgever die om een gezond en duurzaam gebouw vraagt?
Het landschap voor gezonde gebouwkeurmerken is verrijkt met enkele nieuwe, vooral internationale spelers. Naast de keurmerken, waarvoor gezondheid slechts één van de vele categorieën is (bijvoorbeeld BREEAM, LEED, GPR en Greencalc+), zijn er instrumenten die de focus volledig op gezondheid en welzijn leggen (FITWEL, WELL Building Standard). Ook voor interieur is er een nieuw instrument (INSIDE/INSIDE). Er zijn methoden om met sensoren het binnenklimaat te monitoren (Cloudgarden) en er zijn methoden om het welbevinden van de medewerkers te inventariseren (LEESMAN en Comfortmeter). De vereisten, de scope, de kostenstructuur en de bekendheid in de markt verschillen per keurmerk. Wat betekent dat allemaal voor jouw keuzes?

 

Medibank place HASSELL
Foto Earl Carter & Peter Bennetts

Atze Boerstra (BBA) heeft ons bijgepraat over de laatste inzichten in de relatie tussen gezondheid, comfort & productiviteit en gebouwen.
De positieve effecten van een goed binnenklimaat zijn wetenschappelijk onderbouwd. Eerder schreven we al over ‘BBA BINNENMILIEU Kentallen binnenmilieu & productiviteit ten behoeve van de EET value case tool – Platform 31’ en te lezen op onze blog.
Ook Specialisten Gerrit-Jan Teunissen (Traject) en Antwan van Haaren (DGMR) waren aanwezig en vergeleken vervolgens de verschillende keurmerken.

Samenvattend:
Een gezond gebouw draagt bij aan betere arbeidsproductiviteit, tevredenheid en uiteindelijk lagere kosten.
Gezondheid in de werkomgeving is dus een heel belangrijk aspect, waar de binnenmilieu-omstandigheden van het kantoor een grote invloed op uitoefenen.

Een mooi Quote die voorbij kwam en die ik niet snel zal vergeten
“if you can’t measure it you can’t manage it”
En dat geldt ook voor de Keurmerken van Gezonde Gebouwen, certificeren is geen doel op zich.
Maar als je niets meet heb je ook niets om te managen. En dan zijn de gezonde gebouwkeurmerken wel een goed instrument om te beginnen met meten!

Wij willen u graag helpen een gezonde werkomgeving te creëren.
Neem gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Robert Sengers | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Twitter | Kernwaarde Groen

Recommended Posts