Kom maar op, 15 windmolens per week

 In Blog, Duurzaamheid

Dat aantal is nodig om in 90% van de energievoorziening van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, België en Nederland te voorzien. Een doel dat moet worden gehaald in 2050, tenminste dat is de kern van het plan ‘2025 – An Energetic Odyssee’ dat tijdens de opening van het Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) is gepresenteerd. Deze windmolens moeten gaan zorgen voor 80-95% CO2-reductie in 2050. Wel moeten deze windmolens een vermogen hebben van 10 megawatt, in plaats van de huidige capaciteit van 3,5 megawatt.

deltaplanEen andere manier van duurzame energie opwekken, naast windmolens, is het gebruik van zonnepanelen. De zon levert jaarlijks 10.000 maal zoveel energie als nodig is op aarde. Echter, we hebben alleen nog geen efficiënte manier om het op te slaan. Beide manieren van energiewinning hebben potentie voor in de toekomst, maar er is nog flink wat werk aan de winkel.

Wat ze echter gemeen hebben is dat energiewinning niet meer is zoals vroeger. Kolencentrales stonden ver van de gemeenschap, buiten de stad. Het was een ver van je bed show. Nu zien we de energiewinning steeds meer in de open ruimte. Zo zie je zonnepanelen op de daken, windmolens in weilanden of in het landschap. Dit is een transitie proces, het maakt onderdeel uit van de horizon. We moeten gaan accepteren dat energiewinning zichtbaar zal worden vanuit onze achtertuin en dit zal ook nodig zijn, omdat we nog steeds ontzettend veel verbruiken. Daarbij is het met opwekken op de traditionele manier niet meer bij te benen.

Maar is het ook realistisch om te wachten tot we wel efficiënt die energie kunnen opslaan? Garrett Hardin beschreef het al in zijn ‘Tragedy of the Commons’; niet ieder probleem is te verhelpen met een technologische oplossing. Kijk maar naar de LED-lamp. De LED-lamp werd uitgevonden om energie te besparen ten opzichte van de ‘gewone’ lamp. Echter, LED-verlichting werd voor diverse andere aspecten gebruikt, in koplampen, in tv schermen, etc. Door het gebruik van de LED-lamp groeide het gebruik van stroom zelfs. Technologie werkt zichzelf nooit in de goede richting en heeft dus menselijke sturing nodig.

De transitie waarin we nu zitten moeten we dan ook niet alleen baseren op technologie. Het is een veel grotere, omvangrijkere transitie. De transitie is namelijk niet alleen maar minder en slechter. Het is anders, het creëert nieuwe banen en vooral nieuwe en andere rijkdom dan we gewend zijn. Het is ook niet een transitie van energie alleen. De gehele economie komt in een transitie. De tijd dat overheden afwachten en faciliteren en zich concentreren op hun vierjarige regeertermijn moet voorbij zijn. Aanjagen, aanwakkeren, verbinden en stimuleren is de nieuwe trend. Ga dus niet wachten op die nieuwe innovatie, uitvinding of tot het vanzelf gebeurd. Kom achter je LED-televisie vandaan en begin met het aanzwengelen van die windmolen!

Heb je opmerkingen en/of vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op via LinkedIn, Twitter of email!

Sven Steps | Kernwaarde Groen

sven@kernwaardegroen.nl

Recommended Posts