Mentaal welzijn: lang geen gek idee.

 In Blog

De cijfers liegen er niet om: 1 op de 7 Nederlanders heeft burn-out klachten en werkstress is beroepsziekte nummer 1. De kosten door werkstress zijn jaarlijks € 1,8 miljard, aldus TNO en het CBS.  Dit is nog maar het begin van een lange lijst met statistieken over de Nederlandse mentale staat.

Het blijkt niet alleen een nationaal probleem: WHO noemt stress de “gezondheidsepidemie van de 21e eeuw”.  Je lijkt nog geluk hebben als je ‘alleen maar’ last hebt van werkstress. Depressie wereldwijd is de afgelopen 10 jaar met 18% gestegen en is de meest belangrijke oorzaak van globale mentale en fysieke beperkingen. Volgens cijfers uit de WELL Building Standard zou de levensverwachting van mensen met mentale ziekten 10 jaar korter zijn dan de levensverwachting van mensen zonder psychische aandoeningen. Jaarlijks zou meer dan 14% van de sterfgevallen te wijten zijn aan mentale ziekten, dit komt neer op zo’n 8 miljoen wereldwijd.

Conclusie: vele werknemers worden getroffen door mentale klachten. De werkgever wordt hiermee direct of indirect geconfronteerd. Dit betekent dat werkgevers actie moeten ondernemen om mentaal welzijn te faciliteren voor hun werknemers. Toch?

Mind your Mind

Kernwaarde Groen B.V. en Office Athletes Group verzorgden op 4 april samen de seminar Mind your Mind; via neurologie naar strategisch beleid.  In een interactieve sessie kwam onder meer het volgende aan bod:

  • Fysiologie is voor een groot deel bepalend voor uw gedrag en resultaten. Vaak zijn onderliggende lichamelijke mechanismen niet merkbaar, maar wel van groot belang voor uw functioneren.
  • Meet bottom-up waar de grootste stressfactoren bij uw werknemers liggen. Pas dan kan er een effectief welzijnsprogramma ontwikkeld worden.
  • Engagement, welzijnsperceptie en organisatiecultuur zijn cruciale factoren voor het tot stand brengen en slagen van welzijnsprogramma’s.
  • Een laag mentaal welzijn heeft veel invloed op fysieke gesteldheid, zoals verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en metabole problematiek. Anderzijds zorgen onder meer gezondheidsproblemen, gebrek aan beweging, financiële stress, een onprettige werksfeer en een slecht eetpatroon voor verminderd mentaal welzijn.

Er zijn meerdere elementen onderliggend aan het ervaren van welzijn. Na veelvuldig onderzoek komt onderzoeksbureau Gallup op de volgende vijf onderdelen (Career, Social, Financial, Physical en Community well-being). Deze zijn onderling met elkaar verbonden; een integrale aanpak dat zich richt op meerdere facetten van welzijn: inzetten op slechts één element is onvoldoende.

Waar te beginnen?

Zet in op gebouw én beleid: hoe uitgebreid een welzijnsprogramma ook mag zijn en hoeveel mensen er meedoen, het zou een gemiste kans zijn om het gebouw hier niet in te betrekken. Mensen wel veel laten bewegen in combinatie met slechte luchtkwaliteit en griepbacillen die door de ventilatieroosters waaien is ook zonde van het geld.  Samenvattend resulteert dat in het onderstaande:

  • Bricks: het belang van de juiste prikkelende huisvesting voor een verrijkte geest.
  • Bytes: het bieden van ondersteunende technologie voor de werknemer.
  • Behavior: de benodigde cultuuromslag voor gezonde en gelukkige medewerkers.

Daarnaast bieden tools, zoals de BREEAM-NL In-Use, handvatten om gezondheid in uw kantoor te toetsen. Zo bevat de richtlijn diverse gezondheidsaspecten die te vinden zijn onder de credits ‘HEA’. Een van die credits gaat over de beschikbaarheid van drinkwater voor gebouwgebruikers. De richtlijn kent hier al punten toe door een water dispenser te installeren in het kantoor. Voldoende water voorkomt hoofdpijn, vermoeidheid en slechte weerstand. Een ander belangrijk aspect op het gebied van gezondheid is licht, zoals de hoeveelheid daglicht, lichtregeling en lichthinder. Het is bewezen dat daglicht een positief effect heeft op de productiviteit van werknemers, de hoeveelheid stresshormonen verlaagt en een positieve invloed heeft op de tevredenheid van werknemers.

Volgens Leesman is irritatiepunt nummer één in de kantooromgeving de temperatuurregeling, het te warm of te koud hebben. De BREEAM-NL In-Use geeft punten zodra gebouwgebruikers zelf de temperatuur kunnen regelen, wat zorgt voor een verlaging in ziekteverzuim en verhoging van zowel comfort als productiviteit.

En tot die tijd?

Een omgeving die in groen voorziet, waar men kan bewegen, gezond kan eten en voldoende kan pauzeren zijn goede stappen. Dus installeer een groenwand, schaf een tafeltennistafel aan. Stimuleer uw werknemers om naar buiten te gaan, een rondje lopen om het gebouw kan al veel doen voor lichaam een geest. Al lopend een vergaderen blijkt productiever dan zittend. Op www.weeting.nl kunt u zelfs een route in de buurt vinden.

 

Over Kernwaarde Groen

Met Kernwaarde Groen richten we ons op het realiseren van duurzame en gezonde werkomgevingen. Dit kan betrekking hebben op het beleid van de organisatie, de huisvesting en het vastgoed.

Recommended Posts