Herontwikkeling Amsterdam, Leidsekade 102

Facts & Figures

Locatie                    : Leidsekade, Amsterdam
Opdrachtgever     : Executive Property Invest I B.V.
Grootte                   : 3.630 m2
Start bouw             : Q2 2020
Oplevering             : Q4 2021
Functie                    : Wonen
Aantal                     : 4 appartementen
Speciaal                  : Gemeentelijk monument, aardgasvrij

Het Leidseplein rond 1900 ingrijpend veranderd
De Leidsekade en het Leidseplein hebben een rijk verleden. Het Leidseplein en de Leidsebuurt zijn ontstaan na de stadsuitleg van 1663. Door de groeiende bevolking werd in de tweede helft van de zeventiende eeuw in Amsterdam besloten de bestaande grachtenstructuur naar het oosten toe uit te breiden. Loodrecht op de nieuwe grachten werden straten aangelegd. De naam van het Leidseplein is ontleend aan de Leidsepoort, die er tot 1862 stond. De stadspoort markeerde het begin van de weg die naar Leiden ging.

Aan het einde van de 19e eeuw vonden er ingrijpende veranderingen plaats op het Leidseplein, aan de zijde tegenover het Americain Hotel. Het Café du Theatre werd in 1877 gesloopt. In de raadsvergadering van 9 december 1880 werd besloten dat de Leidsepoortsluis zou vervallen en de Leidsegracht doorgetrokken zou worden tot de Singelgracht.  In 1881 werd de Leidsekade aangelegd en volgde nieuwbouw. Tussen de Weteringschans en de Leidsekade verrezen zes panden, met in het midden het Hotel/Café Hollandais, rechts daarvan het huis van de handwerkwinkel van de Vereniging’ Tesselschade – Arbeid Adelt’ en op hoek van de Leidsekade vestigde Flowershop Ivy.

Dansinstituut Oostervink
Het Dansinstituut Oostervink was vanaf 1927 een dansschool in Amsterdam, gelegen aan de Leidsekade 102. De dansschool werd opgericht door Jan Hendrik Oostervink. De dansschool was een instituut voor ballroomdancing en rythmische bewegingskunst voor volwassenen, scholieren en kinderen. Behalve dans werden er op Dansinstituut Oostervink ook omgangsvormen onderwezen.
Het is niet precies duidelijk tot wanneer de Dansschool gevestigd is geweest aan de Leidsekade. In een advertentie in het Algemeen Handelsblad van 16 november 1927 vermeldde: Dansinstituut Oostervink v.h. ‘Yardaz’. Als adres werd genoemd: Leidschekade 102. Het Dansinstituut werd in een advertentie van hetzelfde blad op 9 oktober 1931 genoemd met het adres: Valerriusstraat 127. Echter, we mogen er vanuit gaan dat het instituut er ook na 1931 gehuisvest zat.
 
Er zijn brieven gevonden die dateren uit 1933 – 1936 waarin de heer J.H. Oostervink de eer heeft U en uwe introducé’s uit te nodigen tot het bijwonen der twee demonstratie-avonden en de soirée’. De avonden worden op dat moment gehouden in ‘huize zomerdijk bussink, paviljoen vondelpark (tegenwoordig Vondelpark 3). Echter, de retouradressen van de brieven zijn Leidschekade 102.
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Complexe uitdaging monument
De renovatie bied de kans om de thermische schil in één keer te verbeteren, met als voordeel dat de lastige details op de overgang tussen de panden eenvoudiger en beter kunnen worden uitgevoerd. Beter wat betreft thermische, hygrische en economische aspecten. Door de combinatie van maatregelen is het ons gelukt een laag energiegebruik te realiseren. Om te waarborgen dat ook tijdens piekvraag, of voor het geval de bodembron droog valt, hebben we ons gewend tot de zon. Door middel van zonnepanelen wordt er een buffer gecreëerd van energie die kan worden aangesproken mocht het nodig zijn.
De appartementen hebben straks een primaire energiebehoefte van circa 51 kWh/m2 en een energie-index van maximaal 1.05. Dit is ruimschoots een label A.
Karakteristiek voor deze appartementen zijn de grote ramen voor en achter, die zorgen voor veel lichtinval. Het appartement heeft een hoog niveau van afwerking, waaronder vloerverwarming, en is zeer energie zuinig.
 
  • Gerestaureerde natuurstenen vloer in de gangen
  • Origineel (gerestaureerde) plafonds met ornamenten en lijsten
  • Luxe badkamer met douche, wastafel, toilet. elektrische handdoekradiator en mozaïektegels.
  • Originele schuifdeuren met glas-in-lood in woonkamer
  • Vloerverwarming
  • PV panelen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade Kernwaarde Groen