Renovatie aan Leidsekade onthult muurschildering uit 2e wereldoorlog.

 In Blog

Het blijft wonderlijk dat zelfs in een stad als Amsterdam, waar de meeste woningen sinds WOII toch wel minimaal één keer zijn gerenoveerd, men nog steeds op historische vondsten stuit.Tijdens de herontwikkeling van één van de woning aan de Leidsekade zijn muurschilderingen van gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Ze worden nu onderdeel van de collectie van het Verzetsmuseum.

Werknemers van Salverda Bouw ontdekten op een zolder van een pand aan de Leidsekade een wandtekening van een Spitfire. Het Verzetsmuseum Amsterdam werd ingeschakeld voor nader onderzoek. De tekening blijkt gemaakt te zijn in 1942 door de toen 17-jarige Hans Janssen. Het Verzetsmuseum slaagde erin Janssens dochter Margje op te sporen, die wist te vertellen dat haar vader op dezelfde zolder ondergedoken heeft gezeten om aan dwangarbeid in nazi-Duitsland te ontkomen.

Dochter Margje Janssen woonde daarna met haar ouders en broers in het huis. Ze ziet de kunstwerken van haar vader na ruim veertig jaar terug. “Ik vind het heel bijzonder, het doet me veel. Ik ben de laatste geweest die hier de deur achter zich dicht heeft getrokken”, zegt Margje. De bovenverdieping is door de vorige bewoners helemaal in tact gelaten. Zelfs het kolenhok, de vlaggenmast, de schommelhaken en de deurklink van haar broertjes kamer zijn er nog.

De afbeelding van het vliegtuig, een Britse Spitfire, doet haar ook denken aan een bepaald isolement bij haar vader: “Hij liep altijd met een schetsboekje op zak. Ik voel een soort eenzaamheid, omdat hij hier in zijn eentje op die donkere zolder zat, ging hij hier maar wat schilderen.” Ze weet veel over haar vader, maar over de oorlog vertelde hij niet vaak. “De tekeningen waren er, maar als kind was ik met hele andere dingen bezig.”

 

Verzetsmuseum

Volgens Filip Bloem van het Verzetsmuseum zijn zulke muurschilderingen er nog maar weinig. “Het is een grote tekening en het is in goede staat ook. Het gebeurt niet vaak dat je ook nog kunt uitvinden wat voor dingen die mensen hebben meegemaakt in de oorlog.”

De muur met daarop de tekening wordt om deze reden in zijn geheel uit het huis gehaald om aan de collectie van het museum toe te voegen. “Er komen zo veel kinderen naar musea, en dit laat zien hoe deze jongen zestig jaar geleden leefde tijdens de oorlog”, vindt Margje.

Het paneel is vanaf woensdag 24 november t/m zondag 30 november 2021 als nieuwe aanwinst te bewonderen in de foyer van het museum.

Filmrapportage

Op dinsdag 23 november is de muurschildering gedemonteerd en, in aanwezigheid van Margje Janssen, gedoneerd aan Het Verzetmuseum. AT5 was aanwezig bij de overdracht en maakte en filmrapportage. Bekijk de rapportage hier.

 

 

Leidsekade historie - muurschildering uit de 2e wereldoorlog.

Het verzetsmuseum en de mannen van Salverda met een muurschildering uit de 2e wereldoorlog.

 

 

Recent Posts
Herontwikkeling Amsterdam Leidsekade