SDG, wat moet ik ermee?

 In Blog

Je kan er tegenwoordig nog best makkelijk omheen. De Sustainable Development Goals of de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties schetsen een concreet toekomstbeeld voor 2030 en hebben betrekking tot onderwerpen als Mens, Planeet, Welvaart, Vrede en Partnerschap. Het wordt voor mij wel steeds lastiger om ze te missen want ik kom ze tegenwoordig overal tegen. In tijdschriften, op websites en op gevels van gebouwen zie ik steeds vaker het logo van de SDG’s staan. Het komt vast doordat ik er meer mee bezig ben. Toen ik rijles had zag ik ook opeens overal lesauto’s en toen ik eenmaal mocht rijden leek het of er alleen nog maar politieauto’s op de weg waren om mij te controleren. Maar ja ik ben dus bezig met de SDG’s en ik ga de komende tien weken kijken wat Kernwaarde Groen ermee kan.

Wie ben ik?

Eerst zal ik me even voorstellen. Ik ben Bram van der Smagt, 23 jaar en student Ruimtelijke Ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. Ik hou van snoeptomaatjes, fotografie en dierentuinen, ik ben abonnee bij Diergaarde Blijdorp, en woon op dit moment in Delft. Mijn dagelijkse beweging haal ik door op en neer te fietsen naar Den Haag en dan de vijf trappen met frisse tegenzin omhoog te lopen. Ik ben sinds kort stagiair bij Kernwaarde Groen en dat bevalt me tot nu toe goed. Goede koffie, veel snoeptomaatjes en leuke collega’s die me meenemen naar bijzondere projecten van het bedrijf.

Wat ga ik doen?

Voor Kernwaarde Groen ga ik onderzoeken hoe het bedrijf de SDG’s kan omarmen en hoe ze met door een SDG-strategie te integreren competitiever kunnen zijn in het werkveld. Dit ga ik doen aangezien er door vastgoedbeleggers steeds meer de nadruk wordt gelegd op investeren in ‘duurzame’ projecten. Duurzaam is echter een heel breed begrip waar meerdere definities aan kunnen worden gehangen en dus wordt er gezocht naar een universele manier om de ‘duurzaamheid’ van beleggingen te vergelijken. De SDG’s zijn hiervoor een handig handvat omdat ze naar veel verschillende aspecten kijken en concrete doelen stellen. Aangezien Kernwaarde Groen zich bezighoud met commercieel vastgoed is het van belang om een strategie te hebben die overeen komt met de wensen van voornamelijk vastgoedbeleggers. De doelstelling van mijn onderzoek is het helpen van Kernwaarde Groen en hun partners om aspecten vanuit de SDG’s te implementeren en integreren in strategieën en projecten.

Hoe ga ik dat doen?

Als methode ga ik de leidraad van het SDG-compass gebruiken. Dit is een stappenplan van vijf stappen waarmee een bedrijf kan onderzoeken welke SDG strategie bij hen past. De stappen zijn:

1. Het Begrijpen van de SDG’s
2. Het definiëren van prioriteiten
3. Het stellen van doelen
4. Het integreren in het bedrijf
5. Het rapporteren en communiceren

Door deze stappen te volgen wordt het duidelijk welke SDG’s belangrijk zijn voor het bedrijf en is het makkelijker om concrete doelen te kunnen stellen. Ik ben benieuwd waar het onderzoek op uit gaat komen en kan niet wachten om er dieper in te duiken.

Ben jij nou ook benieuwd naar mijn onderzoek of wil je gewoon even sparren over duurzaam bouwen. Je kan mij altijd bereiken via LinkedIn of via de mail. Misschien tot snel!

Recommended Posts
jaren 60 woning aardgasvrij