“Veel aandacht voor seminar productiviteit en gezondheid in kantoren volgens BREEAM-NL In-Use en WELL”

 In Nieuws

Op 26 september j.l. organiseerde Kernwaarde Groen tijdens de Dutch Green Building Week een seminar over gezondheid en productiviteit in kantoren volgens BREEAM-NL In-USe en de WELL Building Standard. Zelf hebben we het als een vruchtbare sessie ervaren die voor herhaling vatbaar is. Dat gaat dan ook gebeuren op 31 oktober.

Waarom ook alweer?

  • Gebouwen zorgen voor 40% van de CO2 uitstoot.
  • “De vraag naar gezonde en comfortabele gebouwen neemt toe. Volgens PriceWaterhouseCoopers bepalen ‘stenen en locatie’ straks niet meer de prijs van toekomstige gebouwen, maar zal de prijs bepaald worden door flexibiliteit, bruikbaarheid en kwaliteit van de huisvesting. Hierbij zien zij gezondheid, comfort en duurzaamheid als één van dé prijsbepalende factoren.” Aldus een rapport van BBA en DGMR.
  • Mensen worden sterk beïnvloed worden door gebouwen en dat gebouwen (onder meer) impact hebben op onze fysiologische reacties, waaronder stress. Werkstress gerelateerde klachten zijn een grote bron van verzuim, dit neemt alleen maar toe.
  • We zijn 90% van de tijd binnen. Een gezonde omgeving hoort een voorwaarde te zijn.
  • Een gezond gebouw heeft positieve invloed op de productiviteit en afname ziekteverzuim.

Peter Gabriëls van de Dutch Green Building Council was aanwezig tijdens de sessie en schreef hierover onderstaand verslag. Tevens beschikbaar op dgbw.nl:

kernwaarde groen_gezondheid en productiviteit in kantoren

De impact die gebouwen hebben op de kwaliteit van leven is onvermijdelijk. Maar liefst 90% van de tijd besteden mensen in gebouwen, waarbij meer dan vijf miljoen Nederlanders een kantoorbaan hebben, aldus Florijn Vriend. In de seminar, georganiseerd door Kernwaarde Groen, kwam naar voren hoe certificeringsmethodieken BREEAM-NL In-Use en de WELL Building Standard gezondheid beoordelen.

WELL en BREEAM-NL

Waarbij WELL vanuit medisch oogpunt zich specifiek op gezondheid van mensen in gebouwen richt, maakt BREEAM-NL In-Use de prestaties van duurzaamheid in en om het gebouw op een integrale manier inzichtelijk. Hoewel er een ander speelveld is, zijn er wel degelijk overeenkomsten te vinden. De overlap is voornamelijk te vinden in de categorie ‘gezondheid’ van BREEAM-NL In-Use, zoals de eisen die worden gesteld aan het borgen van visuele scherpzinnigheid in verblijfsgebieden en een behaaglijk thermisch comfort.

Samenwerken

Dit leverde al snel mooie gespreksstof op tussen de toehoorders. Duurzaamheid en gezondheid kan pas echt vorm krijgen als verschillende partijen hun belangen op tafel leggen en vanuit het gezamenlijk belang grenzen willen verleggen. Dat gezondheid ook een belangrijke drijfveer is voor het aantrekken van talenten en voor het verhogen van de productiviteit, zou één van deze motivaties zijn waar BREEAM-NL In-Use en WELL elk op hun eigen manier uitkomsten voor bieden.

Extra bijeenkomst 

Door het grote aantal inschrijvingen zal een extra bijeenkomst op 31 oktober 2017 van 10:30 – 13:00 door Kernwaarde Groen worden georganiseerd. Inschrijven kan via Eventbrite.

Kom te voet

Het kwam tijdens de presentatie al aan bod en u heeft het vast vaker gehoord: zitten is het nieuwe roken. Om gezond te beginnen moedigen we u aan ‘een halte eerder uit te stappen’, aldus Professor Scherder. In onderstaand filmpje legt hij kort en duidelijk uit waarom wandelen alvast een zeer effectieve manier is om je gezondheid en productiviteit te verbeteren.  In onze visie zou het nog mooier zijn als het gebouw haar inrichting dit zelf kunnen faciliteren. Daarover op 31 oktober meer.

gezondheid en productiviteit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks
healthyofficeLeidseplein