Waarom grijs ondernemen als het ook maatschappelijk verantwoord kan?

 In Blog, DuurzaamheidDat vroegen wij ons bij Kernwaarde Groen ook af en daarom hebben wij gekozen om lid te worden van MVO Nederland. Sinds 12 juli mag Kernwaarde Groen zich trots partner van MVO Nederland noemen. Een proces dat in gang is gezet om ook binnen Kernwaarde Groen het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoger op de agenda te zetten en zo beter zichtbaar te maken voor klanten, medewerkers en leveranciers.

Lid worden bij MVO Nederland is meer dan een paar klikken op de muis. Dat is ook iets waar wij achter zijn gekomen. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen komt veel meer kijken en is alleen een energiezuinige printer niet voldoende. De komende tijd zullen vooral in het teken staan van ons beleid uit stippelen. Denk hierbij aan ambities op de korte termijn (2017) en op de lange termijn (na 2020). Daarnaast zullen ook steeds meer aspecten van Het Nieuwe Werken worden ingevoerd. Maar, zo bleek uit enkele analyses, we zijn wel al op de goede weg. Wat doet Kernwaarde Groen al wat aansluit bij maatschappelijk verantwoord ondernemen?

''Waarom grijs ondernemen als het ook MVO kan?'' Click to Tweet

Kantooridentiteit
Ons kantoor is gevestigd in de BINK36. Aan de Binckhorstlaan 36 in Den Haag liggen enkele gebouwen van het voormalige PTT-complex. BINK36, zoals het vandaag de dag heet, werd een nieuwe bestemming voor meer dan 200 creatieve ondernemingen. Mooie, oude gebouwen die worden gebruikt voor nieuwe doeleinden.

Op de 5e etage van het voormalige magazijn zit ons kantoor. Dit kantoor is voorzien van het duurzaamste tapijt ter wereld, namelijk dat van Interface. Interface werkt samen met Net-Works. Net-Works koopt bij lokale gemeenschappen gebruikte visnetten op. Zo voorkomen ze dat deze worden weggegooid of schade brengen aan stranden en het leven in de zee. De netten worden gerecycled tot nieuw garen waar Interface haar tapijttegels van maakt. Dit tapijt is voor 100% gemaakt uit gerecyclede visnetten. De CO2 footprint van dit tapijt is 50% lager in vergelijking met andere soorten tapijt.

In ons kantoor wordt gewerkt met het paperless office principe. Wij werken voor 100% in the cloud, hierdoor maken wij geen gebruik van servers of extern geheugen die gebruik maken van grote koelinstallaties. Het papier dat wél gebruikt wordt is zeer duurzaam papier van Environment papers. Dit papier wordt geproduceerd met 100% hernieuwbare energie.

Onze reis naar kantoor
Onze werknemers maken gebruik van verschillende vormen van transport. De medewerkers die gebruik maken van een auto rijden in een BMWi3. Deze BMWi3 rijdt 100% op groene stroom van Qurrent en heeft dus géén CO2-uitstoot. Werknemers die geen gebruik maken van een auto gebruiken het OV of fiets. OV zorgt ervoor dat wij 95% minder CO2 uitstoten in vergelijking met diezelfde reis met de auto. Voor fietsen maken wij gebruik van de Velo deelfiets, welke te huur is bij de BINK36.

bmwi3-kernwaarde-groen-mvo

Al 850 dagen expert
Kernwaarde Groen is bij diverse organisaties aangesloten. Zo zijn wij al meer dan 2300 dagen DGBC participant. De participanten van de Dutch Green Building Council vormen een netwerk in de bouw- en vastgoedsector, van grote tot kleine aannemers, van architecten tot toeleveranciers die samen gaan voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Daarnaast is Kernwaarde Groen aangesloten bij BREEAM. BREEAM is een tool waarmee duurzaamheidsaspecten in een gebouw een score kunnen krijgen, waarnaar dit makkelijk meetbaar is. Kernwaarde Groen is een expert op het gebied van de BREEAM-NL In-Use methode, een tool waarmee een score wordt gehangen aan duurzaamheidsaspecten in bestaande gebouwen. Al meer dan 850 dagen mogen wij ons BREEAM Expert noemen.
Kernwaarde Groen probeert zoveel mogelijk elementen van het Nieuwe Werken toe te passen. Kernwaarde Groen werkt ook samen met het onderwijs, zo zijn er plekken voor stagiaires en afstudeerders. Ook worden stagiaires en werknemers gestimuleerd om hun talenten en kennis verder te ontwikkelen, zowel in het vakgebied als daarbuiten.

Investeren in de vitaliteit en gezondheid van werknemers hoort hier ook bij. Inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit van medewerkers wordt op diverse manieren gestimuleerd, zo stimuleren wij het drinken van water en beweging tussen het werken door. Ook zijn we bezig met de groenvoorzieningen binnen het kantoor om zo de productiviteit en gezondheid van onze werknemers te verhogen. Zo heeft naast Apple en Google binnenkort ook Kernwaarde Groen een boom in het kantoor.

factsheet-mvo-kernwaarde-groen

In de nabije toekomst willen we steeds meer aspecten van het maatschappelijk verantwoord ondernemen eigen maken binnen Kernwaarde Groen. Stiekem zijn we dus al goed op weg. Hoever bent u al?

Heeft u vragen over ons MVO beleid? Neem dan gerust contact met ons op.

Sven Steps | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Twitter | sven@kernwaardegroen.nl

 

 

 

 

 

Recommended Posts