Transformatie Amsterdam, Hirsch gebouw

Een transformatie van formaat

“In 2007 was het verouderde en bijna leegstaande Hirsch & Cie aan het Leidseplein vergane glorie.”

Quote uit de Vastgoedmarkt.

 

Onze waarde: Het creëren van waarde. Het doel was om het Hirsch gebouw weer zo veel mogelijk terug te brengen in de originele staat. Dit is uitermate goed gelukt. Nu is het monument in oude luister hersteld en dankzij tophuurders, zoals Apple Store, ABNAMRO, Albert Heijn en GreenbergTraurig, een van de meest gewilde beleggingsobjecten in de hoofdstad.

Facts & Figures

Locatie                    : Leidseplein 29, Amsterdam
Opdrachtgever     : Executive Property Invest I B.V.
Grootte                   :  9.779 m2
Bouwjaar                : 1912
Start                         : 2009
Oplevering             : 2011
Functie                    : Kantoor, Retail
Speciaal                  : Rijksmonument

Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen

Modehuis Hirsch & Cie
In 1912 wordt het Hirsch geopend, dat was ontworpen door architecten A.J. Jacot en J. Snuijff.
Het modehuis is genoemd naar de oprichter ervan, de Joodse ondernemer Leo Hirsch (1842-1906).
In 1976 sloot modehuis Hirsch haar deuren aan het Leidseplein.

Als Hirsch & Cie wordt geopend in 1912 is het een luxe plek om te zijn voor de happy few en wordt bezocht door royalty en de hogere klasse. De samenleving is veranderd en in de jaren zeventig Hirsch & Cie wordt door de familie Kahn in een kantoorgebouw verbouwd en het originele prachtige interieur wordt volledig vernield (zoals erkend in de monumenten beschrijving van het gebouw). Helaas veranderde het gebouw van een open levendige openbare ruimte in een enigszins somber gebouw dat vandaag de dag, alleen toegankelijk is voor de gebruikers van de kantoren daarin.

Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen

EPI verwerft Hirsch & Cie
Dat is de toestand waarin EPI (een bedrijf dat uiteindelijk in handen is van de familie van de overleden Lars Nilsson, de tweede eigenaar) Hirsch & Cie verworven heeft aan het eind van de jaren tachtig.

Tot 2007 werd Hirsch & Cie volledig verhuurd aan het advocatenkantoor Baker & McKenzie en ABN AMRO. Baker & McKenzie besloot te verhuizen naar de Zuidas. De mogelijkheid ontstond voor EPI om ABN AMRO te verplaatsten binnen het gebouw.

ABN AMRO had nog steeds een langlopend huurcontract op dat moment, maar na onderhandelingen is EPI er in geslaagd om ABN AMRO te verhuizen naar een kleiner deel op de begane grond, grenzend aan Hirsch Passage en op de vijfde verdieping van het gebouw, met een nieuw lang huurcontract. Dat schiep de mogelijkheid voor EPI het gebouw weer opener voor het publiek te maken door het creëren van publieke / winkelruimte op het Leidseplein, een deel van de begane grond en de 1e verdieping.

De herpositionering van Hirsch & Cie bleek moeilijker dan EPI had verwacht, het Leidseplein heeft een klein beetje van zijn oude magie verloren. EPI heeft toch veel geïnvesteerd om daarmee passende huurders te vinden en om het prestige van Hirsch & Cie terug te brengen. Diverse huurkandidaten hebben gekeken naar de mogelijkheden maar zij waren niet geschikt of waren bereid het juiste te doen voor het gebouw om de zeer aanzienlijke investeringen die EPI als eigenaar zou moeten maken in het gebouw aan de herpositionering te verantwoorden.

Nadat Baker McKenzie het pand had verlaten stond het pand grotendeels leeg.

Start transformatie
In 2009 is aangevangen met advisering aan EPI met als doel het renoveren en upgraden van het Hirsch gebouw. Het advies en de realisatie is tot stand gekomen in met een team van specialisten.

Het doel was om het Hirsch gebouw weer zo veel mogelijk terug te brengen in de originele staat.
Voorbeelden daarvan zijn:

  • Schilderwerk verwijderen van gevel op niveau 0 (begane grond). Dit was wit geschilderd en nu weer origineel zandsteen.
  • Hekwerken aan de gevel waren groen en zijn weer zwart geschilderd.
  • Systeemplafonds verwijderen, plafonds verhogen en zo veel mogelijk in stukwerk uitvoeren.
  • Koperen dak van het torentje vernieuwen.

Alles maar dan ook alles is hersteld, gerenoveerd en/of vernieuwd.

Creëren van waarde
Op alle verdiepingen is een maximale plafondhoogte gerealiseerd, alle installaties zijn verwijderd en verhoogd gemonteerd. Meer hoogte betekent een beter gevoel om in te werken en het is positief voor de huurprijs. Ook ter plaatse van de Receptie op de begane grond is met veel moeite het plafond weer verhoogd. Met het doel een hogere huurprijs en dus het creëren van waarde.

Hirsch_HQ-18
Hirsch_HQ-9
Hirsch_HQ-34
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
MJ4A7900

Apple Store
In februari 2011 waren de eerste contacten met Apple op basis van een 1e ontwerp. Schwitzke Project is op 1 juli 2011 aangevangen met de fysieke werkzaamheden voor realisatie van de winkel. Met als resultaat een supermooie winkel.
Het Apple design team heeft alle mogelijkheden overwogen en een groot aantal alternatieve ontwerpen zijn gemaakt in overleg met EPI, inclusief het plaatsen van de gepatenteerde glazen trap in het bestaande Atrium.
Het Hirsch gebouw is uitermate geschikt voor huisvesting van een Apple Store en de Apple Store zal op lange termijn een upgrade en revival van het Leidseplein gebied brengen.

Inmiddels is de Apple Store weer verbouwd in 2019. Na acht maanden grondig verbouwen is de eerste Apple Store van Nederland, aan het Leidseplein, weer geopend. Uitdaging tijdens dit project was dat grote delen van de winkel toegankelijk bleef. Stukje bij beetje werden de werkzaamheden uitgevoerd, zodat de Store grotendeels tijdens de verbouwing gewoon open kon blijven. En zelfs in 2020 is Kernwaarde Groen betrokken met nog een aantal transformaties en verbouwingen die dit jaar worden gerealiseerd.

Uiteindelijk zijn er 6 grote ’transformaties’ uitgevoerd. Deze zijn terug te lezen op de projectenpagina van de Apple Store en de Albert Heijn.

Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Hirsch_HQ-5 kopie
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
Herontwikkeling Amsterdam Hirsch Kernwaarde Groen
MJ4A7900
Infinity AmsterdamBouwmanagement Monument Den Haag