Luchtdicht bouwen: hoe werkt het nou eigenlijk in de praktijk?

 In Blog

Luchtdicht bouwen en kierdichting, het zijn begrippen die met elkaar verbonden zijn als het gaat om duurzaam bouwen en het realiseren van gezonde, comfortabele en prettige woon- & werkomgevingen. Hierbij is het natuurlijk van belang dat je door het één (luchtdichtbouwen), het ander niet uitsluit (gezond en comfortabel). Daarom aan de hand van een technisch verouderd en heel slecht geïsoleerd pand de uitleg hoe ons dat lukt.

Wat is luchtdicht bouwen en kierdichting?

Allereerst, wat is luchtdicht bouwen? Luchtdicht bouwen is het dichten van alle ongewenste kieren en naden om:

  1. Onbeheersbaar warmteverlies door middel van ongecontroleerde luchtuitwisseling tussen binnen en buiten met dienovereenkomstig warmte en koude verlies te minimaliseren.
  2. Geluid van buiten te weren.
  3. De werkelijke theoretische isolatiewaarde van het isolatiemateriaal te bereiken.
  4. Het lokaal discomfort ten gevolge van tocht te vermijden.

Het dichten van al deze ongewenste en kieren noemen we kierdichting. Hiervoor moet de detaillering van de overgangen in de constructie en de bewegende delen goed worden ontworpen. De luchtdichte laag in een doorsnede tekening moet met een potloodlijn zijn te volgen zonder dat het potlood van het papier af komt. In de uitvoering moet hier nauwkeurig op worden gelet, zodat wordt uitgevoerd wat is ontworpen.

Bouwmanagement Amsterdam luchtdicht bouwenBouwmanagement Amsterdam luchtdicht bouwen

 

 

 

 

 

Relatief grote luchtlekken in de praktijk zijn:

  • Kieren van ramen en tuin- en schuifdeuren;
  • Aansluiting tussen gevels en kozijnen;
  • Aansluiting van daken op gevels en bouwmuren;
  • Inbouw van dakramen en dakkapellen;
  • Aansluitingen met de begane grond- of souterrainvloer;
  • Daknokken
  • Dakdoorvoeren en doorvoeringen door de begane grond;
  • Brievenbussen;
  • Hoekaansluitingen en onderlinge aansluitingen.

Hoe luchtdicht een gebouw is kan worden aangetoond door de luchtdoorlatendheid. De luchtdoorlatendheid betekent de luchtvolumestroom die ontstaat via de kieren en naden die zich in de gebouwschil bevinden. Aan deze luchtdichtheid kan een waarde worden gehangen, namelijk de Qv;10-waarde. Hoe lager de Qv;10-waarde, hoe luchtdichter het gebouw is. Deze Qv;10-waardes kunnen worden onderverdeeld in 3 klasse:

Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen

Klasse 1: Deze klasse wordt aangeduid als basisklasse en moet worden beschouwd als ondergrens. Deze klasse komt in de uitvoerende bouw tegenwoordig vrijwel niet meer voor.

Klasse 2: Deze klasse wordt aangeduid als goed en dient als standaard voor woongebouwen en woningen. Deze klasse voldoet aan de eisen voor energiezuinig bouwen en wordt gezien als de huidige, gewenste standaard. In de huidige bouwpraktijk is klasse 2 de norm voor nieuwbouwwoningen.

Klasse 3: Deze klasse wordt aangeduid als uitstekend en is de ondergrens voor het Passief Huis principe en voor energieneutraal bouwen. Om deze klasse te behalen zijn extra maatregelen (vereisten) nodig.

Waarom luchtdicht bouwen en kierdichting?

Luchtdicht bouwen is het voorkomen van ongewenste luchtstromingen door de thermische schil. Dit is belangrijk voor het comfort en de energiebesparing in een gebouw. Het draagt bij aan het voorkomen van onnodig energieverbruik en het verwarmen van de luchtstromingen door de thermische schil.

Vermindering energieverlies

Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil, wordt ongewenst warmteverlies voorkomen. De lucht die naar binnen ‘lekt’ hoeft dus niet steeds opnieuw afgekoeld (zomer) of opgewarmd (winter) te worden.

Comfort

Luchtlekken in de gevel kunnen comfortproblemen veroorzaken. Dit betekent concreet dat mensen tocht kunnen ervaren.

Voorkomt vochtproblemen door condensatie

Een gebruikelijke manier om woningen luchtdicht te maken is door vanaf binnenuit (de warme zijde) een luchtdichte laag te maken. Zo wordt ervoor gezorgd dat de koude of droge buitenlucht niet in contact kan komen met de warme en vochtige lucht die in een gebouw aanwezig is. Dit voorkomt vocht problematiek door condensatie. Condensatie kan de constructie aantasten.

Geluidwering

Een gebrek aan luchtdichtheid kan leiden tot discomfort door geluid van buiten. Luchtlekken kunnen leiden tot tegenvallende geluidwerende prestaties, het zorgt voor verminderde geluidsisolatie, voornamelijk in de hogere tonen.

Luchtdicht bouwen en ventilatie

Een voorwaarde van luchtdichtbouwen is het behoud van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Soms wil men niet luchtdicht bouwen. In de praktijk leeft soms de gedachte dat luchtdicht bouwen ongezond is. Die gedachte is begrijpelijk, maar ongegrond. Een belangrijk punt om te maken is het verschil tussen ongecontroleerde ventilatie (bijv. door luchtlekken) en gecontroleerde ventilatie. Bij gecontroleerde ventilatie wordt bewust (verse) lucht toegevoerd via bijvoorbeeld roosters, mechanische ventilatie of een WTW-systeem. Verse lucht en ventileren is noodzakelijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Soms wil men niet luchtdicht bouwen. In de praktijk leeft soms de gedachte dat luchtdicht bouwen ongezond is. Die gedachte is begrijpelijk, maar ongegrond.

Luchtdicht bouwen in de praktijk

Hoe luchtdicht bouwen eruit ziet in de praktijk kunnen we laten zien aan de hand van een monumentaal pand in Amsterdam. De luchtdichte laag wordt vanuit binnenuit gerealiseerd. Dit betekent dat nadat de ruimtes zijn gestript, de lambrisering vanaf de binnenzijde zullen worden gedemonteerd. Wat overblijft is een kale, koude muur. De gaten en scheuren in de gevel worden van binnenuit zorgvuldig gedicht en bijgewerkt. Als dit is voltooid wordt er gestart met het optrekken van een thermische schil, in dit geval met een Rc-waarde van 2,5. Deze thermische schil wordt in 3 stappen luchtdicht gemaakt.

Stap 1: Er wordt een component polyurethaanschuim gebruikt om de tussenruimte, kieren en naden af te dichten tussen de voorzetwanden, kozijnen, constructie en het isolatiemateriaal.  Het schuim hardt uit door vochtopname uit de lucht en/of ondergrond en is vrij van CFK-, HCFK- en HFK.

Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen
Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen

Stap 2: Met een speciale spray worden de poreuze ondergronden geprimerd om zo een goede hechting te verkrijgen voor de luchtdichte tape.

Stap 3: Met de luchtdichte vliestape worden de aansluitingen tussen de voorzetwanden en het kozijn, alsmede ook de aansluitingen tussen de constructie en het isolatiemateriaal (bijv. op het dak) afgeplakt.

Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen
Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen
Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen
Bouwmanagement Amsterdam Kernwaarde Groen luchtdicht bouwen

Verschillende fasen project:

Bouwmanagement Amsterdam Aardgasvrij Kernwaarde Groen
terdam Aardgasvrij Kernwaarde Groen
terdam Aardgasvrij Kernwaarde Groen
terdam Aardgasvrij Kernwaarde Groen

 

We staan open voor aanbevelingen en samenwerken.

Advies en aanbevelingen zijn altijd welkom. Ook voor partners om mee samen te werken zodat we samen nog heel veel gebouwen gezond en aardgasvrij kunnen realiseren.
Bent u benieuwd wat er in uw project mogelijk is? Of wilt u luchtdicht bouwen van dichtbij in de praktijk zien? Neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan graag met u het gesprek aan of lopen een rondje over het project.

Sven Steps | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Kernwaarde Groen

Recent Posts
Bouwmanagement Monumenten Kernwaarde Groen