Top 6 Werkomgeving trends in 2018

 In Blog

Gezondheid, welzijn en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in 2018. Gebouweigenaren en verhuurders worden geconfronteerd met uitdagingen om tegemoet te komen aan de steeds ambitieuzere verwachtingen van huurders.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat investeren in de werkplek niet langer wordt gezien als een extra kostenpost maar als een kans. Door meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van lucht, licht, geluid en temperatuur in het kantoor, kunnen beleggers hun commercieel vastgoed een meerwaarde geven en aantrekkelijk worden voor huurders.

Wat zijn de trends in 2018 op het gebied van huisvesting en kantoor-inrichting?

1. Natuurlijke materialen
De moderne werkomgeving heeft gezonde afwerkingen met natuurlijke materialen. Wanneer ze in de ruimte worden geïntegreerd, voegen grondstoffen als hout, steen, marmer of koper direct een vleugje warmte en karakter toe. Natuurlijke materialen brengen ons dichter bij de natuur en bevorderen zo een gezondere werkomgeving.

Foto door Peter Baas

2. Groen
Diverse onderzoeken bewijzen dat planten een grote impact kunnen hebben op het binnenklimaat in een kantooromgeving, en om positief effect te bereiken is één plant per 12 m2 al voldoende om prestatieverbeteringen te bewerkstelligen. Verschillende studies hebben aangetoond dat de natuur een positieve invloed heeft op het welzijn en de productiviteit op kantoor. Dat je geen groene vingers hebt is tegenwoordig ook geen goed excuus meer. Diverse bedrijven bieden hun diensten aan om planten te onderhouden, huren of zelfs leasen.
Een groene wand, grote plantenbakken, moswanden, plantenschermen en zelfs micro-gardens waar personeel groenten kan telen behoren tot de mogelijkheden.


Photographs: Paul Ott

3. Open flexibele kantoren
Open kantoren zijn bedoeld om samenwerking aan te moedigen: gedeelde ruimtes te bevorderen een teambuilding mentaliteit die op haar beurt leidt tot een hogere productiviteit. Door hun openheid zijn deze kantoren flexibeler en toekomstbestendiger.
Open kantoren beschikken over vele functies, waaronder flex werkplekken, gemeenschappelijke bureaus, informele meeting pods en uitbreekruimtes.
Agile werken met toepassing van de Scrum-methode zal je ook steeds meer zien. Daarbij is het belangrijk een flexibele inrichting en dynamische overlegplekken te realiseren.
Open kantoren kunnen echt niet zonder voldoende concentratieplekken, oftewel stilte plekken. Zie ook punt 5. hieronder over geluid.


Foto door Peter Baas

4. Lucht
Gezonde kantoren hebben hogere ventilatiesnelheden, lagere concentraties CO2 en lage andere vervuilende stoffen. De binnen-luchtkwaliteit in kantoorgebouwen heeft invloed op zowel de productiviteit als het ziekteverzuim. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat onvoldoende verse luchttoevoer negatief doorwerkt op de productiviteit. Het binnen-klimaat was al belangrijk maar wordt nog belangrijker. Individuele regelingen om temperatuur en lucht te regelen op de werkplek komen steeds meer voor.


Photographs: Sebastien Gabriel

5. Geluid
En met geluid bedoelen we akoestiek. Gezonde kantoren gebruiken materialen die lawaai verminderen en stille ruimten bieden om te werken.
Geluid in de kantooromgeving blijkt een grote invloed te hebben op de productiviteit. Het kantoorconcept (open kantoor of een cellenkantoor) bepaalt in belangrijke mate of er vaak verstaanbaar en (deels) verstorend en betekenisvol achtergrondgeluid hoorbaar is op de werkplekken.
Akoestiek speelt nu een belangrijke rol in het kantoorontwerp met elementen zoals akoestische panelen, scheidingswanden en plafonds.


Design: Liong Lie Architects

6. Slimme technieken
Geavanceerde technologie zal steeds meer toegepast worden, sterker nog; je kan dadelijk niet meer zonder.
We hebben het dan over automatiseringssystemen die gebruikers in staat stellen om HVAC en verlichting te bedienen.
The Edge in Amsterdam is een voorbeeld hiervan. The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Philips Ethernet-powered LED connected lighting systeem. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Deze innovatieve technologie bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over hoe het gebouw wordt gebruikt om zo de efficiëntie te vergroten.
Ook Internet of Things (IoT) is steeds meer in opkomst. Internet of Things is een netwerk van ‘fysieke apparaten’ die middels ingebouwde technologie in staat zijn te communiceren en interacteren met hun omgeving. Voorbeeld; met IoT worden alle parameters gemeten die invloed kunnen hebben op de gezondheid en welzijn van de medewerker. Met deze informatie kan het kantoor steeds beter ingeregeld worden en sneller gereageerd worden om de kantooromgeving continue te verbeteren.


Foto : profacility.be

Conclusie en trends voor 2018
Het kantoor en de werkomgeving hebben een positieve invloed op de prestaties van de mensen die daar werken, als binnenmilieu-omstandigheden qua lucht, licht, geluid en temperatuur supergoed zijn. Gezonde kantoren hebben een gevarieerd aanbod aan werkplekken, met ruime vergaderruimten en stilte plekken. Zones en zitbanken, ter bevordering van actieve beweging van medewerkers binnen kantoren.
Hebben een grote verscheidenheid aan plantensoorten binnen en buiten en uitzicht op de natuur. Hebben kleuren, texturen en materialen die uitnodigen, kalmeren en de natuur oproepen.
En gezonde kantoren hebben toegang tot het openbaar vervoer, fiets faciliteiten, parkeerplaatsen en douches, en een scala aan gezonde voedsel keuzes.

Uitnodiging:
Heeft u behoefte aan toekomstbestendige kantoren of een gezonde en energie-neutrale huisvesting?
Neem dan gerust contact met mij op of kom eens langs voor een kop koffie.

Robert Sengers | Kernwaarde Groen

Recommended Posts