Financiering alleen voor groene kantoren !
ING zet een streep door de financiering van kantoorpanden zonder groen label. De vastgoedtak wil na 2017 alleen nog geld steken in kantoren die voldoen aan de voorwaarden van dit predicaat. Daarover heeft de bank zijn vastgoedklanten een brief gestuurd.
Minder duurzame panden komen al over een jaar niet meer voor financiering in aanmerking, tenzij de eigenaren een verduurzamingsplan overleggen.
Nieuwe wetgeving
ING loopt met deze plannen vooruit op nieuwe wetgeving waarin staat dat vanaf 2023 kantoorpanden minstens energielabel C moeten hebben om als kantoorpand verhuurd te mogen worden. In dat jaar wil ING een volledig duurzame portefeuille hebben. Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van vijf jaar hebben, wordt deze eis al vanaf 2018 door ING in de leningsvoorwaarden meegenomen.
Niet duurzame panden vaker leeg
Het is de verwachting dat niet duurzame panden vaker leeg zullen staan en sneller in waarde zullen dalen dan groene panden, omdat huurders vaker voor de duurzame panden zullen kiezen. De overheid heeft plannen om de regels verder aan te scherpen, zodat kantoorpanden in 2030 een A-label moeten hebben.
Nu echt verduurzamen
ING Real Estate Finance wil daarbij dat klanten binnen een jaar met concrete plannen komen om hun kantoorpanden te verduurzamen.
Graag helpen wij met Kernwaarde Groen deze klanten om hun kantoorpanden leuker, gezonder en arbeidsproductiever te maken.
En nog beter zou zijn om bestaande kantoren Energie Neutraal te maken. Inmiddels is het duidelijk dat we met ons team “Vitale Kantoren” de kennis hebben om dit te realiseren.
Duurzaam vastgoed heeft een hoger rendement
Ook andere banken zitten niet stil; ABN AMRO stelt 1 miljard beschikbaar voor energietransitie vastgoedklanten. Dit is een goed initiatief van ABNAMRO eerder dit jaar met als reden dat duurzaam vastgoed een hoger rendement zal opleveren voor beleggers en maatschappij.
ABN AMRO zal ook duurzaamheidsdata over vastgoedfondsen gaan gebruiken in het vastgoedfinancieringsproces. ABN AMRO werkt daarvoor samen met Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), die voorziet in een consistente, wereldwijd toegepaste duurzaamheidsstandaard. De (ESG) data werd tot op heden vooral gebruikt door pensioenfondsen en andere institutionele vastgoedbeleggers.
Naast het gebruik van GRESB data over het duurzaamheidsprofiel van vastgoedbeleggers zien ABN AMRO en GRESB ook andere mogelijkheden tot samenwerking. Eerder dit jaar startte GRESB met een duurzaamheidsanalyse van vastgoedfinanciers (GRESB Debt). Deze benchmark zal worden opengesteld voor bedrijven, banken en hypotheekfondsen.
[easy-tweet tweet=”Duurzaam vastgoed heeft een hoger rendement http://kernwaardegroen.nl/financiering-alleen-voor-groene-kantoren/” user=”KernwaardeGroen” hashtags=”groen” url=”http://kernwaardegroen.nl/financiering-alleen-voor-groene-kantoren/”]Bron o.a. FD. Foto van Peter Baas
Graag komen we in contact met opdrachtgevers om samen comfortabele, productieve en energieneutrale kantoren te realiseren.
Robert Sengers | Vastgoed & BREEAM expert
Via Twitter of +31 6 20 41 80 51
Of volg ons op Linkedin om op de hoogte te blijven van de laatste trends en nieuws !