Raadselachtige daktuinen op wolkenkrabbers in NewYork City.

 In Blog

Raadselachtige daktuinen op wolkenkrabbers in NewYork City. En met daktuinen bedoel ik in mijn geval The Rockefeller Centers rooftop gardens.

Zo… Ik ben lekker op vakantie, maar eerst nog even op bezoek bij een klant van mij, TishmanSpeyer. Hij heeft mij uitgenodigd op 45 Rockefeller Plaza in New York City.
Dit is in de Rockefeller Center, één van werelds mooiste Art Deco gebouwen. TishmanSpeyer Properties heeft de Rockefeller Center in 1996 aangekocht met vier andere investeerders. Ik zal aan het einde van mijn blog nog wat over de historie van de Rockefeller Center vertellen. Waar het nu om gaat zijn de prachtige en raadselachtige daktuinen van  de Rockefeller Center en waar er meer van zijn op wolkenkrabbers in NewYork City.

Groen dak : The Rockefeller Centers rooftop gardens
Een groen dak heeft een schoonheid die elke liefhebber kan waarderen. Echter het ontwerp, planning, uitvoering en het onderhoud van groene daken en daktuinen op wolkenkrabbers in de grote stad is wel een uitdaging. New York City’s beroemde Rockefeller Center is de thuisbasis van een aantal raadselachtige daktuinen die al meer dan 75 jaar geleden zijn aangelegd en oorspronkelijk ontworpen zijn door architect Raymond Hood. Hoewel er veel foto’s beschikbaar zijn op het web van de daktuinen, zijn de daken van het Rockefeller Center niet open voor het grote publiek. In plaats daarvan kiest Rockefeller Center om de tuinen voor de gebruikers van het gebouw beschikbaar te stellen en alleen voor speciale evenementen. De dak tuinen van de Rockefeller Center hebben de tand des tijds doorstaan en worden supergoed onderhouden.

Daktuinen Rockefeller Center roof - Tishman Speyer

Mooi uitzicht op Fifth Avenue
Zoals ik al eerder heb gezegd, zijn de tuinen gesloten voor het publiek, maar tot een paar jaar geleden, werden ze geopend voor de Open House New York Weekend, waarin veel van de foto’s die op internet staan zijn genomen. Helaas maken de daken geen deel meer uit van OHNY (Open House New York Weekend) in de laatste paar jaar. Maar af en toe betalen bedrijven een aardige bedrag en nodigen het publiek uit in de tuinen. De rooftop gardens kunnen ook gehuurd worden voor bruiloften en privé evenementen.  Er is een geschiedenisboek van Rockefeller Center, waaruit bleek dat de tuinen oorspronkelijk open waren voor het publiek. Maar met de operationele kosten verloor het Center vroeger $ 45.000 per jaar. Nu niet meer ! Vanaf dit dak heb je een mooi uitzicht op Fifth Avenue en St. Patrick’s Cathedral. De mooi verzorgde historische tuin is compleet met zwembad en een fontein.

Daktuinen Rockefeller Center roof - Tishman Speyer

Daktuinen Rockefeller Center roof – Tishman Speyer

Tishman Speyer is eigenaar van Rockefeller Center
Zij zijn ontwikkelaar, exploitant, en fondsbeheerder van vastgoed wereldwijd.
Rockefeller Center bestaat uit 10 art deco gebouwen van zes vierkante blokken tussen Fifth Avenue en de Avenue of the Americas, van 48 naar Streets 5lst. De totale oppervlakte is 750.000 m2 met o.a. Radio City Music Hall, Christie’s Auction House, de wereldberoemde ijsbaan, meer dan 150 winkels en eetgelegenheden, plus de uitzending studio’s van NBC. Het is een echt Amerikaanse icoon die de hele wereld kent. Echter, midden jaren 90, Rockefeller Center was zo goed als failliet. In 1996 is men begonnen aan een ambitieus herontwikkeling programma om Rockefeller Center te renoveren. In 2001 werd Tishman Speyer Properties volledig eigenaar en begon met een ambitieuze herontwikkeling. Alle winkelruimte en de 500.000 m2 kantoorruimte werden gerenoveerd. Door gebruik te maken van de ervaring lukte het Tishman Speyer om $ 10.800.000 operationele kosten te besparen met behoud van het hoogste niveau van dienstverlening aan de huurders. Winkelruimte werd her-ontwikkeld en op straatniveau werden hele grote winkel ruimtes gecreëerd. “Top of the Rock” werd gerealiseerd, 70 verdiepingen hoog, en alle bezoekers van Top of the Rock komen met de lift op de terugweg uit bij de winkels waardoor de huren van de winkels enorm zijn gestegen.  Rockefeller Center is nu terug in het recreatieve en culturele leven van New York. Het speelt wederom gastheer voor shows en evenementen, waaronder de jaarlijkse New York International Orchid Show, concerten in de Radio City Music Hall, live televisie-uitzendingen en de verlichting van ’s werelds meest beroemde kerstboom.

Al met al een prachtige locatie met een interessante geschiedenis voor mij om eens een kijkje te nemen op The Rockefeller Centers rooftop gardens. Erg leuk.

Wikipedia Rockefeller Center
Het Rockefeller Center is een complex van 19 commerciële gebouwen, gebouwd tussen 1929 en 1940, in het hart van Manhattan in New York. Het Rockefeller Center bevindt zich in Midtown Manhattan, tussen Fifth Avenue en Avenue of the Americas. Het complex bestaat onder andere uit de volgende gebouwen:
1250 Avenue of the Americas, Radio City Music Hall
50 Rockefeller Plaza, Bank of America Building
30 Rockefeller Plaza, GE Building. Op de bovenste etages (67 t/m 70) is het observatiepunt ‘Top of the Rock’ gevestigd
10 Rockefeller Plaza, Nintendo World Store
Op Rockefeller Plaza bij het Rockefeller Center staat een 5,5 meter hoog gouden standbeeld van Prometheus van de hand van de beeldhouwer Paul Menship bij fonteinen. In de winter is hier een ijsbaan, waarop wordt geschaatst, en staat er een enorme kerstboom.

Geschiedenis
In januari 1929 kreeg John D. Rockefeller jr een stuk grond in bezit, gepacht van Columbia University, ter grootte van drie stratenblokken, bedoeld voor zowel de bouw van kantoor- en appartementencomplexen als hotels en de Metropolitan Opera. Na de beurscrash van oktober 1929 werden deze plannen enigszins afgezwakt tot het complex in zijn huidige vorm. Onder leiding van architect Raymond Hood werd de ‘stad in de stad’ in art deco-stijl opgetrokken met als hoogste gebouw het GE Building.
In 1988 werd het complex uitgeroepen tot nationaal historisch monument.

Daktuinen Rockefeller Center roof - Tishman Speyer

Rockefeller Center roof – Tishman Speyer

 

Recommended Posts
Google office | gezonde gebouwen