Welke rol speelt groen bij een gezonde inrichting van uw kantoor?

 In Blog

Het nieuwe werken concepten schieten als paddenstoelen uit de grond. We werken flexibel en overal. Maar het nieuwe werken omvat meer dan alleen het flexibel en overal kunnen werken. Het omvat ook gezondheid en juist daar is nog veel verbetering mogelijk. Welke rol kan groen spelen in een gezonde inrichting?

Allereerst moet er worden vermeld dat groen veel meer is dan alleen fysieke planten en bomen. De kleur groen bijvoorbeeld heeft een positief effect op creativiteit en concentratie. Uit onderzoek van Mark Mieras  blijkt dat zelfs het zien van een boom op natuurfoto of -film het omgaan met stressvolle ervaringen makkelijker maakt en een positieve invloed heeft op zelfbeheersing en zelfdiscipline. Natuurlijk heeft uitzicht of nabijheid van planten het grootste effect. Maar naast dat het dus je concentratie verhoogd, ontstresst en de creativiteit verhoogd, zijn er nog enkele effecten die planten en bomen hebben op een mens.

Wat extra groen in de kantoortuin

In veel kantoren wordt er nu gewerkt in grote, open ruimtes. Vaak worden deze aangeduid als kantoortuinen, maar in de praktijk blijken dit vaker overvolle, lawaaierige ruimtes te zijn. Wat extra groen zou hier niet misstaan.

Planten kunnen namelijk de akoestiek helpen te verbeteren. Ze zijn geen goede geluidsabsorbeerders, zoals bijvoorbeeld tapijt, maar kunnen het geluid wel verzachten. Echter, planten blijken wel de beste geluidsabsorbeerder te zijn tussen de 500 en 2000 Hz, het spraakgebied van de mens. Ze kunnen in een kantoor dus de akoestiek verbeteren en deze akoestiek verbeterd weer het concentratie niveau. Hierbij geldt dat planten met grotere bladeren beter zijn, meerdere plantenopstellingen beter werken dan één geconcentreerde opstelling en dat het effectiever is om planten naast wanden en in hoeken te zetten in plaats van in het midden van een ruimte.

Plant is meer dan alleen geluidsisolatie

Als het puur om geluidsisolatie gaat, zijn planten niet dé oplossing. Maar een plant is méér dan alleen geluidsisolatie. Steeds vaker wordt er gesproken over het Sick Building Syndrome waarbij mensen last hebben van allergieën, luchtwegproblemen, droge ogen en verminderde concentratie.  Uit onderzoek van TNO blijkt dat planten de symptomen van Sick Building Syndrome kunnen verminderen. Dit komt door stoffen die vrijkomen uit bijvoorbeeld printers, kopieermachines, computers en vloerbedekking. Gevolg kan zijn geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Planten verhogen het zuurstofgehalte in een ruimte, zuiveren de lucht van fijnstofverbindingen en maken de lucht tot wel 5% minder droog. Dus geen jeukende ogen meer of koppijn.

[easy-tweet tweet=”Groen is méér dan planten. Welke rol speelt groen bij gezonde inrichting? ” user=”KERNWAARDEGROEN” hashtags=”gezondeinrichting”]

Als planten de akoestiek verbeteren en symptomen van het Sick Buidling Sydnrome verminderen, dan moeten ze haast toch ook wel de prestaties op de werkvloer verhogen? Dat doen ze ook! Zoals al eerder genoemd heeft groen een herstellen vermogen op de hersenen. Onderzoek toont aan dat mensen in de nabijheid dus minder stress voelen en ook minder snel vermoeid raken. Het blijkt dat in kantoren met planten de klachten over hoesten, vermoeidheid en een droge en jeukende huid dalen.

Natuurlijk zal er op sommige uitkomsten wel wat aan te merken zijn, maar wat wel boven water blijft is dat planten en bomen een positief effect hebben op werknemers. De akoestiek verbeterd en ook visueel draagt het groen zijn steentje bij. Werknemers hebben minder gezondheidsklachten, werken in een betere luchtkwaliteit en voelen zich prettiger in een omgeving met groen.

Geïnteresseerd in wat een gezonde inrichting voor uw kantoor kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Sven Steps | Kernwaarde Groen

LinkedIn | Twitter | sven@kernwaardegroen.nl

Recommended Posts